Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Απολογισμός βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για το Α’ εξάμηνο 2020


«Αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία που μας δόθηκε από το βήμα της Βουλής προκειμένου να αναδείξουμε τα ζητήματα του τόπου»

Ο απολογισμός της δράσης μας το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι ιδιαίτερος. Το μεγάλο μέρος του συμπίπτει με την περίοδο της πανδημίας που έπληξε όχι μόνο εμάς, αλλά όλο τον πλανήτη.

Οφείλουμε και σήμερα να μην ξεχνούμε ότι ο κορονοιός είναι εδώ, είναι παρόν, ότι δεν είμαστε απρόσβλητοι. Μας το υπενθυμίζουν τα πρόσφατα κρούσματα, η καραντίνα στο Αγίασμα αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στον Δήμο Ιάσμου.
Επ’ ευκαιρία να ευχηθώ στους κατοίκους της περιοχής να περάσουν αυτή τη δοκιμασία όσο πιο ανώδυνα γίνεται, με την έκκλησή μου να μην υποτιμήσουμε αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.
Γενικότερα οφείλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτήν την δοκιμασία, να γίνουμε σοφότεροι για την αξία των δημόσιων δομών, όπως της υγείας, για τη σημασία των δημόσιων πολιτικών παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, αλλά και η οικονομική που είναι προ των πυλών. Γιατί η οικονομική ύφεση όσο και αν το κρύβουν προηγήθηκε, συναντήθηκε με την πανδημία, που βέβαια την επιτάχυνε στην συνέχεια.
Σε αυτόν, λοιπόν, τον δημόσιο απολογισμό που έχω αποφασίσει να γίνεται ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να γνωρίσουν οι πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν τι ακριβώς κάναμε και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε.
Γι’ αυτό θα σας παρουσιάσω τις τρεις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κινηθήκαμε:
Η πρώτη να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή.
Γι’ αυτό ήμασταν σε επικοινωνία με τις διοικήσεις του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, παρακολουθούσαμε τους σχεδιασμούς και έχω την αίσθηση και νομίζω θα συμφωνήσετε ότι η στελέχωση σε τοπικό επίπεδο των δομών υγείας την προηγούμενη περίοδο συνέβαλε στο να είναι περισσότερο θωρακισμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και είναι αλήθεια ότι τα πήγαμε καλά ως Νομός και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.
Να θυμίσω στην αρχή της πανδημίας, την επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την αλλαγή του χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Σταύρος Νιάρχος.
Τις παρεμβάσεις μου με ερωτήσεις για την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κομοτηνής, για την ενίσχυση των κλινών της ΜΕΘ, την ανάγκη ανανέωσης της σύμβασης των 35  επικουρικών υγειονομικών του Νοσοκομείου.
Άφησα τελευταίο, όχι τυχαία, την ερώτηση που κατέθεσα για την αλλαγή του χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Θέλω για πρώτη φορά να σας κάνω γνωστό ότι έχω στη διάθεσή μου όλο το φάκελο του Οργανισμού του νέου Νοσοκομείου που εγκρίθηκε στη Βουλή, όμως ο Οργανισμός δεν είχε κατατεθεί στα πρακτικά της. Το έχουμε λοιπόν.
Από την πρώτη εικόνα που ήδη διαμορφώσαμε δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε και εμείς και οι εργαζόμενοι, κυρίως για τις νέες σχέσεις που θα διαμορφώσει το Ίδρυμα με τα ιδιωτικά συμφέροντα σε μία σειρά από τομείς και λειτουργίες του και βέβαια τις σχέσεις που θα διαμορφώσει  με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Το μελετά προσεκτικά το Τμήμα Υγείας και σε συνεργασία με τους φορείς των υγειονομικών και της τοπικής κοινωνίας θα δούμε τον τρόπο που θα παρέμβουμε το επόμενο διάστημα.
Η δεύτερη κατεύθυνση που κινηθήκαμε αυτό το κρίσιμο διάστημα ήταν να μην χάσουμε την επαφή μας με την κοινωνία και τους φορείς της και κυρίως να τους υπερασπιστούμε από τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που είχε η πανδημία στην ζωή των ανθρώπων, στον κόσμο της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματίες, στους επιστήμονες επαγγελματίες, στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείες, στα νέα παιδιά. Αναδείξαμε δίκαια αιτήματα τους που βρήκαν τον δρόμο τους προς τα αρμόδια υπουργεία. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα ενδεικτικά:
Τα δίκαια αιτήματα των Επιμελητηρίων και της Ομοσπονδίας για την ανακούφιση των επαγγελματιών από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης και των τουριστικών επιχειρήσεων που με ερωτήσεις μας αναδείξαμε στη Βουλή. Ακόμη από  την προστασία από τις διακοπές ρεύματος των επαγγελματιών έως το μεγάλο ζήτημα της  ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που επίσης αναδείξαμε. Το αίτημα του 12% μισθολογικού κόστους. Το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας.
Ξεχωριστή στιγμή σε αυτήν την πολύ στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια  και τους φορείς για το καλό του τόπου η τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με όλους αυτούς και την συμμετοχή πρώην υπουργών του Νίκου Παππά και άλλων.
Επίσης άλλη σημαντική στιγμή η συμμετοχή μου στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία «άδειες καρέκλες» στη πλατεία της Κομοτηνής.
Ουσιαστικές ήταν οι παρεμβάσεις μας για την στήριξη επαγγελματιών επιστημόνων, ιδιαίτερα των δικηγόρων θύματα των voucher που έμειναν όλο αυτό το διάστημα με την ελάχιστη ενίσχυση των 600 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κλειστή η δραστηριότητά τους.
Από κοινού με τους Δήμους διεκδικήσαμε επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το βάρος που σήκωσαν στην πανδημία, που ένα μόνο μέρος ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών εδώ από την Αλεξανδρούπολη.
Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις μας για την στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέας που επλήγησαν εντονότατα από τις συνέπειες της πανδημίας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, που δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος τους στην περιοχή αδικήθηκε κατάφωρα με την έκτακτη ενίσχυση που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο,  αλλά και στους παράκτιους αλιείς.
Ξεχωριστό πεδίο των προσπαθειών μας αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις μας για να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί μας, με συνεχείς αναφορές από το βήμα της Βουλής, με επιστολές αλλά και ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό.
Αναφέρομαι στις ζημιές του 2018, στις ζημιές το καλοκαίρι του 2019 που ακόμα εκκρεμεί να καταβληθεί το υπόλοιπο 35% της αποζημίωσης, για τις ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στους Ασκητές και βέβαια για τις πρόσφατες ζημιές στον Γιακά σε οικισμούς του Δήμου Ιάσμου σε κερασώνες και καπνοφυτείες.
 Δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο για την καταβολή του 1,5 εκ. στους βαμβακοπαραγωγούς. Ακούω τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ να αισθάνονται ικανοποιημένοι γιατί τους άκουσε ο κος Βορίδης και αναρωτιέμαι αν τους είχε πράγματι ακούσει γιατί όταν ο υπουργός πριν τρεις μήνες ανακοίνωσε τα 5,5 εκ. ευρώ αποζημίωσης στους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου δεν είπε ούτε μία λέξη για τη Ροδόπη;
Αλλά χρειάστηκαν τρεις μήνες ασφυκτικών πιέσεων στη Βουλή ώστε ο καθ΄ομολογίαν έξυπνος κύριος Βορίδης να αντιληφθεί το πολιτικό κόστος και τις συνέπειες από την εξαίρεση της Ροδόπης. Γι’ αυτό και έβγαλε το μικρό έστω ποσό. Άλλους λοιπόν πρέπει να ευχαριστούν. 
Η τρίτη και τελευταία κατεύθυνση αφορά κομβικά θέματα της περιοχής που η προώθησή τους θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Και η αλήθεια είναι ότι με τις συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις τα μετακινήσαμε έστω και λίγο από την αδράνεια και την ακινησία στην οποία είχαν περιέλθει.
Οι επίμονες παρεμβάσεις για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια σε δύο νομοσχέδιο, σε δύο επιτροπές περιβάλλοντος της Βουλής,  η ειδική ερώτηση που καταθέσαμε μαζί με άλλους βουλευτές είχαν αποτέλεσμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ ανακοίνωσε ότι η ΑΜΘ είναι η πρώτη περιοχή στην οποία θα προχωρήσει η προκήρυξη κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου. Προφανώς πάγωσε, θα το παρακολουθούμε συνεχώς και οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν θα το ξεχάσουμε, θα επανέλθουμε.
Επέμενα με ομιλίες στη Βουλή σε τρία τουλάχιστον νομοσχέδια για την Παιδεία, αλλά και με ειδική ερώτηση που κατέθεσα για να υπογραμμίσω την ανάγκη ίδρυσης νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, τρία εκ των οποίων στην Κομοτηνή, ώριμα νομοθετικά από την προηγούμενη περίοδο. Πιο πρόσφατη η παρέμβασή μου την περασμένη εβδομάδα άμεσα στην ίδια την υπουργό για να προχωρήσει στην ίδρυσή τους.
Ακούω ότι διαρρέουν όχι τυχαία μέσω τρίτων την ίδρυση ενός μόνο τμήματος για να εκτονώνουν την πίεση που ασκείται και το λέω και το σημειώνω γιατί η υπουργός, όπως είχα την ευκαιρία να της πω, δεν έχει εκδώσει ακόμα τις υπουργικές αποφάσεις για να μπορεί η νέα Αρχή να προχωρήσει στην αξιολόγηση των νέων τμημάτων.
Ζήτησα με παρέμβασή μου την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman που προ τριμήνου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είναι σε καλό δρόμο η επαναλειτουργίας της. Θα επιμείνω και θα κλιμακώσω τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχω στη διάθεσή μου ώστε να πάρω απάντηση.
Βρίσκομαι σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου  την αυτοδιοίκηση όλους τους Δημάρχους μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω για το υψηλό  επίπεδο συνεργασίας που έχουμε. 
Είμαστε έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπως την αναβάθμιση του Μεθοριακού Σταθμούς Νυμφαίας, την προώθηση του έργου του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής και προώθηση μεγάλων έργων όπως το Φράγμα Κομψάτου.
Δεν σας κρύβω ότι δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία που μας δόθηκε να πάει χαμένη  Αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία που μας δόθηκε από το βήμα της Βουλής προκειμένου να αναδείξουμε τα ζητήματα του τόπου.
Άλλωστε γι’ αυτό μας έστειλε ο κόσμος στη Βουλή όχι για να μασάμε τα λόγια μας ή να σιωπούμε αλλά να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.
Αισθάνομαι και το νιώθω καθημερινά από τους συμπολίτες μου ότι μας παρακολουθούν με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι πριν 11 μήνες και αυτό μας δίνει όχι μόνο ικανοποίηση, αλλά κυρίως αυξημένη ευθύνη.
Θέλω να πιστεύω ότι όχι μόνο δεν διαψεύσαμε αλλά δικαιώσαμε προσδοκίες. Και θέλω να διαβεβαιώσω όλους ανεξαιρέτως σε αυτήν δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα τον κόσμο της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, τα νέα μας παιδιά, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι και να κινούμαι με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης χωρίς να φείδομαι χρόνου και κόπου για τις ανάγκες των συμπολιτών μου και τα συμφέροντα του τόπου μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: