Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών


Βουλευτής: «Ευθύνη της κυβέρνησης η άμεση οικονομική στήριξη των Δήμων»
 
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο στο δημαρχείο στις Σάπες, τον οποίον ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση για τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και τα προβλήματα που θέτει ως προτεραιότητες το επόμενο διάστημα ο Δήμος.

 Ο βουλευτής τόνισε πως «οι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος στη διάρκεια της πανδημίας (καθαριότητα, απολυμάνσεις)». Ενώ σημείωσε «στη δεύτερη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε θα σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο. Οι απώλειες εσόδων του Δήμου, λόγω της μετάθεσης καταβολής των δημοτικών τελών, των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου που τρέχουν, θα έπρεπε να είχαν ήδη καλυφθεί οικονομικά από την κυβέρνηση, δυστυχώς όμως άρχισαν ήδη επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου».
Ο βουλευτής υπενθύμισε την παρέμβαση που είχε κάνει στα μέσα Απριλίου στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με ερώτησή του για την έκτακτη ενίσχυση των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων και της πληθυσμιακής τους σύνθεσης και δήλωσε «χαίρομαι γιατί ο υπουργός Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα δεσμεύτηκε για έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της ΑΜ-Θ με 5 εκ. ευρώ», ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε «καταλαβαίνω ότι αυτό το κονδύλι δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες των Δήμων, όμως από τη μεριά μου θα συνεχίσω να πιέζω για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Ροδόπης».
Ο βουλευτής άκουσε με προσοχή τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχει  ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της ύδρευσης, την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου και παραρτήματος Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ στις Σάπες, το υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες. Ο βουλευτής εξέφρασε την υποστήριξή του λέγοντας ότι είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και ότι χρειάζεται να  αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για όλα τα παραπάνω, ενώ ενημέρωσε τον δήμαρχο για πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί.
Για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας ο βουλευτής σημείωσε: «υπήρξε άμεση πρωτοβουλία μου τόσο προς την διοίκηση της Τράπεζας όσο και στον υπουργό Οικονομικών στον οποίον κατατέθηκε ερώτηση, για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής στις Σάπες, μετά τις ντροπιαστικές εικόνες που δημιουργήθηκαν έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Κομοτηνή εν μέσω της πανδημίας». Ζήτησε για το θέμα από τον δήμαρχο να αναληφθούν πρωτοβουλίες των παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής.
Ο βουλευτής υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του για αρθούν οι αδικίες σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών των Σαπών που επλήγησαν το 2018 και εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός κος Βορίδης. Ενώ κατά τον ίδιο τρόπο εξαιρέθηκαν από τον υπουργό και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ιώσεις το 2018. Εκτός οικονομικής στήριξης βρέθηκαν τις μέρες της πανδημίας και οι κτηνοτρόφοι των Σαπών, που επλήγησαν λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν, θέμα για το οποίο ο βουλευτής αναμένει τις απαντήσεις του υπουργού στις παρεμβάσεις και στις ερωτήσεις του.
Τέλος για τις ζημιές σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου 2019, ανέφερε «το θέμα είναι σε γνώση του υπουργού γιατί κατατέθηκε ερώτηση εκ μέρους μου με την οποία ζητήθηκε να διευρυνθούν τα κριτήρια για τις αποζημιώσεις, ώστε πράγματι να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες, ενώ ένας μικρός αριθμός πληγέντων έχει ήδη αποζημιωθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: