Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.


Του Ντίνου Χαριτόπουλου
Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών

          Το δραματικό και απρόσμενο φαινόμενο του κορονοϊού και της κρίσης που διαπέρασε δομικά ανθρώπους, κοινωνίες και κράτη , ήταν ένα δυνατό και κρίσιμο τεστ για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, που αναδείκνυαν τα ιδιαίτερα και μοναδικά στοιχεία του.
          Η δημοτική αρχή έπρεπε με υπευθυνότητα, ψυχραιμία, προγραμματισμό και νηφαλιότητα να λάβει άμεσες αποφάσεις, να σχεδιάσει δράσεις και πρωτοβουλίες, να υλοποιήσει έργα, να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, να απευθυνθεί σε επιχειρήσεις και να ζητήσει την στήριξη τους.

          Οι παράμετροι που έκαναν την αποστολή του Δήμου ιδιαίτερη είναι η πολυπολιτισμική συγκρότηση του, ο παραμεθόριος χαρακτήρας του, το μέγεθος του.
          Έπρεπε να σεβαστεί τους Μουσουλμάνους πολίτες του, που αποτελούν το 35% περίπου του πληθυσμού του και να υλοποιήσει παρεμβάσεις με βάση την θρησκευτική ταυτότητα  και την μητρική τους γλώσσα.
          Συγχρόνως έπρεπε να ενδιαφερθεί για τους Πόντιους ομογενείς που ζουν στον οικισμό τους.
Έπρεπε να ασκήσει τις υποχρεώσεις του σ’ ένα Δήμο που έχει 43 οικισμούς και εξαπλώνεται σε μια μεγάλη έκταση.
          Έπρεπε οι λίγοι οικονομικοί του πόροι να αξιοποιηθούν με τρόπο που να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Όλα αυτά έγιναν πράξη με απόλυτη επιτυχία.
Το  ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου ( αιρετοί και υπάλληλοι) έδειξαν συγκινητική θυσιαστική προσφορά.
Συνεργαστήκαμε με θεσμούς και οργανισμούς όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα προφύλαξης.
          Οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του Δήμου διεύρυναν την παροχή  υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες που είχαν ανάγκη.
          Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

          Ενεργοποιήσαμε εθελοντές σε προγράμματα αλληλεγγύης.
          Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
          Λήφθηκαν μέτρα ανακούφισης και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων , με το πλαίσιο που επιτρέπουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, με στόχο ν’ αμβλυθούν  οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.
Επειδή όμως το τέλος της κρίσης θ’ αναδείξει πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία μας, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών εργάζεται συντεταγμένα για να δομήσει τις προϋποθέσεις και τους όρους αντιμετώπισης με επιτυχία των προκλήσεων.
          Να ενισχύσει   το εσωτερικό περιβάλλον του και να μετασχηματισθεί σε ένα Δήμο σύγχρονο, φιλικό προς τους πολίτες , πρότυπο αυτοδιοίκησης , που νοιάζεται για τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε δημότη.
          Να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τους εργαζόμενους , που σήμερα δοκιμάζονται και δέχονται βαριά πλήγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: