Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ο Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στη Βουλή για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


    Βάζετε ταφόπλακα στη συνεταιριστική ιδέα
   Μεθοδεύετε να βρεθεί στα χέρια ιδιωτών η περιουσία των συνεταιρισμών


Στο σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς που συζητήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου παίρνοντας το λόγο, αφού αναφέρθηκε αρχικά στις γενικότερες εξελίξεις με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού μεταναστευτικού εκ μέρους του Ερντογάν, τοποθετήθηκε αναλυτικά για το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από οργανώσεις των αγροτών σε φορείς επιχειρηματικών συμφερόντων ιδιωτών, ενώ παράλληλα επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους η μεγάλη κοινωνική περιουσία που διαθέτουν σήμερα οι συνεταιρισμοί να οδηγηθούν στα χέρια ιδιωτών με πολύ μικρό κόστος. Υπενθύμισε στον παρευρισκόμενο υπουργό ότι ενώ είμαστε, χρονικά, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών μας βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να προετοιμασθεί και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της νέας παραγωγής, ενώ εκκρεμούν ακόμα πληρωμές για όσους επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα την περσινή χρονιά.

Μιλώντας ο βουλευτής για την πράγματι προβληματική κατάσταση των συνεταιρισμών, που διαρκώς παρουσίαζε ως άλλοθι ο υπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οι σημερινοί συνεταιρισμοί είναι δικά σας θύματα! Ξεχάσατε που τους είχατε μετατρέψει σε μπλε και πράσινα κομματικά παραμάγαζα για να εκλεγούν βουλευτές», ενώ σημείωσε με έμφαση «δεν σας ταιριάζει ο ρόλος δήθεν του εξυγιαντή των συνεταιρισμών, αλλά ο ρόλος αυτού που βάζει ταφόπλακα στη συνεταιριστική ιδέα».
Τόνισε «αυτό δεν είναι συνεταιρισμοί αγροτών. Σας το είπαν πολλοί από όσους φορείς καλέσατε ότι αυτός δεν είναι συνεταιρισμός αγροτών.  Σας το είπε καθαρά ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας ότι όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί μία τέτοια ρύθμιση απέτυχε. Σας το εξήγησε πολύ απλά ένας πρόεδρος συνεταιρισμού ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν παραγωγοί και μέτοχος επενδυτής σε ένα σχήμα. Έχοντας κάνει σύμβαση ως συνεταιρισμός για να πουλήσει το γάλα με 90 λεπτά, πληρώνει στους παραγωγούς μέλη του 87 λεπτά, ενώ στην αγορά διακινείται με 80 λεπτά. Ο κύριος 35% μέτοχος προφανώς θα επιδιώξει να πληρωθεί ο παραγωγός-μέλος του συνεταιρισμού όχι με 87 λεπτά αλλά με 80 λεπτά, ώστε να επωφεληθεί τη διαφορά του 10% ως εμπορικό κέρδος σε βάρος των παραγωγών μέσα στον συνεταιρισμό».
Ο βουλευτής υπογράμμισε «με το νομοσχέδιο και τα μοντέλα συνεταιρισμών που εισάγετε βάζετε στο στόχαστρο την κοινωνική περιουσία των συνεταιρισμών. Ενώ ρυθμίζετε με κάθε λεπτομέρεια ακόμη και αλλαγές στα καταστατικά των συνεταιρισμών, δεν φέρνετε καμία ρύθμιση για την προστασία όλης αυτής της τεράστιας κοινωνικής περιουσίας. Όπως, μεταξύ άλλων, της άλλοτε κραταιάς Ένωσης Ροδόπης, με τις μεγάλες αγροτικές υποδομές που διαθέτει. Μάλλον για προίκα ως δέλεαρ την κρατάτε για τους μετόχους επενδυτές. Δεν αναζωογονείτε τους συνεταιρισμούς. Στήνετε το μεγάλο κόλπο γκρόσο για να γίνει η μεγαλύτερη υφαρπαγή κοινωνικής περιουσίας και πλούτου των αγροτών, για να οδηγηθεί στα χέρια των μετόχων ιδιωτιών, που με μικρό κόστος θα την μεταφέρουν σταδιακά στα χαρτοφυλάκια τους».
Ο βουλευτής απευθύνθηκε στη νέα γενιά των αγροτών και τους υπενθύμισε ότι η κοινωνική περιουσία των συνεταιρισμών είναι οι κόποι και οι θυσίες των γονιών τους και οφείλουν να την υπερασπισθούν. Τους κάλεσε ξεπερνώντας στην πράξη θνησιγενή σχήματα, όπως αυτά που στήνονται, να αναζητήσουν συνεργατικά σχήματα, αυτοί άλλωστε είναι οι πραγματικοί παραγωγοί, για να διεκδικήσουν την κοινωνική περιουσία, που τους ανήκει. Να διεκδικήσουν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την έρευνα.
«Γελιέστε αν νομίζετε ότι με τέτοια σχήματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως χώρα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον πρωτογενή τομέα» είπε ο βουλευτής και κατέληξε σημειώνοντας «ο πρωτογενής τομέας, μπορεί πράγματι να συμβάλλει αποφασιστικά στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μόνο αν στις προτεραιότητες των πολιτικών δυνάμεων αποκτήσει το βάρος που πραγματικά αξίζει να έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: