Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου σε Νοσοκομείο Κομοτηνής και Κέντρο Υγείας Σαπών


Ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός μαζί με τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 6 Μαρτίου σειρά επαφών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το Κέντρο Υγείας Σαπών, όπου συζήτησαν για όλα τα θέματα της δημόσιας υγείας στην περιοχή, καθώς και για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.
Ο πρώην υπουργός και ο βουλευτής βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαπών όπου τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κωνσταντίνος Κατερινάκης και σύσσωμο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ο πρώην υπουργός και ο βουλευτής περιηγήθηκαν στους χώρους, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό και στην συνέχεια έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας. Η υποστελέχωση επισημάνθηκε ως μείζον πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκαν και άλλα ζητήματα όπως το κτιριακό, η απουσία ασθενοφόρου σε μόνιμη βάση στις Σάπες και οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν λόγω υπαγωγής του Κέντρου στην 4η ΥΠΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Αρχή φόρμας
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο πρώην υπουργός Υγείας και ο βουλευτής είχαν μια σύντομη συνομιλία με την διοικήτρια Μάγδα Γιαμουστάρη και στην συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Εκεί ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που σε ώρα εργασίας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υπουργό και υπογράμμισε «το ενδιαφέρον μας είναι αμείωτο για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και παρακολουθούμε με πάρα πολύ προσοχή τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ώστε από την νέα θέση ευθύνης να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και στην επίλυσή τους». Ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ότι «εξακολουθείτε να σηκώνετε ένα μεγάλο φορτίο ώστε το Νοσοκομείο Κομοτηνής να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας». Αναφερόμενος στην πορεία ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος σημείωσε «παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την μεγάλη προοπτική που ανοίγεται, αυτή της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου υψηλών προδιαγραφών, που θα παρέχει με καθολικό και ισότιμο τρόπο ιατρική περίθαλψη και υγεία σε όλους τους πολίτες. Εμείς θα παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία υλοποίησης του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό άλλωστε καταθέσαμε σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας».
Ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ευχαρίστησε τον βουλευτή και τους εργαζόμενους για την ευκαιρία που είχε να συνομιλήσει μαζί τους για όλα τα θέματα δημόσιας υγείας στη Ροδόπη. Ανέφερε ότι η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν μία ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης και είναι μία μεγάλη κατάκτηση για την τοπική κοινωνία που χρόνια διεκδικούσε.  Διευκρίνισε ότι «η αλλαγή στο νομικό καθεστώς του νέου νοσοκομείου ανοίγει την πόρτα στη μετάλλαξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι προαναγγέλθηκε ότι με βάση το μοντέλο του νέου νοσοκομείου σχεδιάζουν να αναπτύξουν κι άλλες δημόσιες δομές στην χώρα μας. Η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένα νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα, οργανικά ενταγμένο στο ΕΣΥ με το ίδιο νομικό πλαίσιο, εποπτεία και μέριμνα από την πλευρά του κράτους και το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Αυτό διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν υγεία χωρίς διακρίσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών και το δημόσιο συμφέρον». Κάλεσε τους εργαζόμενους και τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί με αυτήν την αλλαγή καθώς σηματοδοτεί την είσοδο ιδιωτών στον σκληρό πυρήνα υπηρεσιών του ΕΣΥ σε διαγνωστικές, ιατρικές και άλλες υπηρεσίες και δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να αποκομίσουν κέρδη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως είπε, καμία άλλη πολιτική δύναμη πλην της ΝΔ δεν συναίνεσε σε αυτήν την αλλαγή.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων ευχαρίστησαν τον πρώην υπουργό και τον βουλευτή για το ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα του νοσοκομείου. Καταρχήν αναγνώρισαν την συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κου Ξανθού ως υπουργού Υγείας, ώστε να επιλέγει η Κομοτηνή για να πάρει τη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι διατύπωσαν την ανησυχία τους για την μετατροπή του νομικού καθεστώτος από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στη σύσκεψη στο νοσοκομείο Κομοτηνής έγινε εκτενή αναφορά από τους εργαζόμενους στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει και στην ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις.
Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Ροδόπη ο πρώην υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να κάνει μία σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στον κορονοϊό που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος μέσα στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως πρέπει να υποστηριχτεί το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Επίσης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, ενώ είπε πως είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

Με αφορμή την επίσκεψη  του κ. Ανδρέα Ξανθού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο πρώην Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, μιλώντας στους εργαζόμενους, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί από τον ελληνικό λαό το νομικό καθεστώς του νέου Νοσοκομείου της πόλης μας θα επανέλθει στην προτεραία κατάσταση δηλαδή θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ιδιωτικού όπως αιφνιδιαστικά το άλλαξε κινούμενη από ιδεοληψία η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Εξήγησε μάλιστα ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η αλλαγή αυτή δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση στοχεύει να πλήξει τον πυρήνα του ΕΣΥ παραδίδοντας λειτουργίες του καίριες στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα κάλεσε την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει ένα μέτωπο υπεράσπισης των δομών της δημόσιας υγείας. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ανδρέα Ξανθού αναδεικνύει και τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Νέα Δημοκρατία. Εμείς και το αποδείξαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες κρίσης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας και θεωρούμε ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Αντίθετα η Ν.Δ. δεν κρύβει την προτίμηση της σε ιδιωτικές δομές υγείας όπου και το δημόσιο σύστημα υγείας θα λειτουργεί υπέρ του κέρδους του ιδιωτικού τομέα σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα. Οι πολίτες βλέπουν και μπορούν να συγκρίνουν.

Σταμάτης Σακελλίων

Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: