Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


Μετά από πρόταση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε και επέτυχε να επιλέγει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) στα 17 τακτικά μέλη της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν και θα επιλέξουν τους Δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα από τη Ομάδα της Αριστεράς αναπληρωτής του ορίστηκε ο καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ).
Τα κριτήρια επιλογής των μελών της Επιτροπής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο πολιτικά. Αξιολογούνται κυρίως τα βιογραφικά των προταθέντων.
Εν προκειμένω ο Βουλευτής Ροδόπης αποτέλεσε ισχυρή υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-EPP, όχι μόνο λόγω της μακράς πολιτικής του διαδρομής και εμπειρίας, αλλά και λόγω της επιστημονικής του πληρότητας: Απόφοιτος της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διδάκτωρ Νομικής Αμβούργου Γερμανίας, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με σειρά μονογραφιών και δημοσιεύσεων στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά καθώς και σημαντική ερευνητική και διδακτική εμπειρία.

  Η επιτυχία αυτή έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία για την Ελλάδα και τη Θράκη, διότι ο Βουλευτής Ροδόπης εκπροσωπεί μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που συχνά στο παρελθόν λόγω μειονότητας απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλώντας ακόμα και καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας. Επομένως η θετική αυτή κινητικότητα αποκαθιστά την εικόνα της Χώρας και θωρακίζει πιο αποτελεσματικά της ακριτική Ελληνική Περιφέρεια ως πραγματικό Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα στην πράξη τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα.
  Ο Βουλευτής Ροδόπης σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Ελληνική Αντιπροσωπεία και κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που τον πρότεινε. Ευχαρίστησε την Επιτροπή Νομικών          Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον ενέκρινε και δήλωσε:
«Ευχαριστώ τους συναδέλφους των 47 κρατών για την εμπιστοσύνη τους.
Στο πρόσωπο μου τιμάται η Χώρα μου και αποκαθίσταται ηθικά και πολιτικά η ιδιαίτερη μου πατρίδα η Θράκη που περιμένει το Νοέμβριο για να σας φιλοξενήσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: