Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ


Παραδοσιακά και εκκλησιαστικά δρώμενα ήταν στην επικαιρότητα την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανείων στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών παρουσία, του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.
Την Κυριακή το μεσημέρι μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών ''ΔΡΩ'', έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων στους κατοίκους των Σαπών και στο Δήμαρχο.
Την Κυριακή το απόγευμα στους Ασκητές, τελέστηκε ο εσπερινός με αρτοκλασία στο ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθως ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης “Ο Μέγας Βασίλειος” και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών αναβίωσαν το πατρογονικό έθιμο του Σαγιά, του ανάμματος της φωτιάς, συνοδεία τελετουργικών χορών και προσφοράς εδεσμάτων.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον εσπερινό στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σάπες, ενώ την ημέρα των Θεοφανείων τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια παρουσία των κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Χαρίτου, βουλευτών Ροδόπης και Νίκου Τσαλικίδη, αντιπεριφεριάρχη Ροδόπης, αυτοδιοικητικών της περιοχής και πλήθους πιστών. Το σταυρό έπιασε ο Ηλίας Κουτσουκανίδης.
Το πρωί μετά την ακολουθία των Θεοφανείων στο ναό  των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε η ρίψη του Σταυρού στο συντριβάνι μπροστά στο Δημαρχείο, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πολιτών. Το Σταυρό έπιασε ο Πέτρος Τερμιτζίδης.








Δεν υπάρχουν σχόλια: