Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ηχηρό μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού του Δ. Χαρίτου από τις Βρυξέλλες


Ηχηρό μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού έστειλε από τις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης  ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, συμμετέχοντας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στο φόρουμ που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης.

Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό του φόρουμ κατά της εξόρυξης χρυσού ο βουλευτής Ροδόπης είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Ο σημερινός πρωθυπουργός λίγο πριν τις εκλογές υποσχέθηκε ότι η Θράκη θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και μάλιστα για όλη την Ελλάδα. Και αντί αυτού μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του μας έκανε γνωστό από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι συνομιλεί και διαπραγματεύεται για να προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα και στην περιοχή της Θράκης. Η’ εμείς δεν καταλάβαμε καλά ή δε μας έλεγε την αλήθεια. Μας είπαν ότι θέλουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης που θα σέβονται το περιβάλλον, όμως αντί αυτού τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ειδική διάταξη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι εξορύξεις χρυσού. Πόσο σχέση έχουν όλα αυτά, με όσα μας έλεγαν πριν και μετά τις εκλογές; Διαρκώς υποστηρίζουν υποκριτικά ότι δεν θα προχωρήσουν στα σχέδιά τους αν δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Την γνώμη μας την γνωρίζουν πολύ καλά, την έχουμε πει από την Θράκη, από την Αθήνα και τη λέμε και από εδώ, την καρδιά της Ευρώπης, λέμε ένα μεγάλο ναι στη ζωή και ένα μεγάλο όχι στις εξορύξεις χρυσού».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε την ανάγκη να σταλεί, από την καρδιά της Ευρώπης, ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί, όπως τόνισε  «ακούω ότι υπάρχει μία «βιομηχανία» επιστολών της εταιρείας Eldorado προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. Θέλουμε να τους πούμε κατηγορικά από εδώ, από την καρδιά της Ευρώπης ότι δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, αγαπάμε τον τόπο μας, την Θράκη, και δεν θα την αφήσουμε έρμαιο να μετατραπεί σε ένα απέραντο Eldorado. Γιατί τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, να απαξιωθεί και να υποβαθμιστεί μία πολύ όμορφη, με μεγάλες αναπτυξιακές  δυνατότητες, περιοχή».
Στη διάρκεια του φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιστήμονες και ειδικοί ανέδειξαν τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον. Ο λόγος δόθηκε και σε εκπροσώπους κινημάτων και κινήσεις πολιτών από όλες της χώρες της Βαλκανικής, που έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα ενάντια στις εξορύξεις.
Κατά τις εργασίες του φόρουμ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τους εκπροσώπους των κινημάτων, τον Ντανιέλ Ποπόφ συντονιστή, μέλος της κίνησης «Βουλγαρία, ελεύθερη από κυάνιο» και την Φιλίζ Σεϊλάν Τεκίν, από την κίνηση «Πολίτες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» της Τουρκίας, στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του στον κοινό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις του χρυσού.
Ο βουλευτής συνεχάρη τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την διοργάνωση του φόρουμ, που έδωσε τη δυνατότητα η άρνηση της τοπικής κοινωνίας στον χρυσό να γίνει γνωστή στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον διαχρονικό αγώνα για να ανακοπεί η αρνητική εξέλιξη επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: