Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Δ. ΧΑΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες άσκησης του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών που υπάρχουν στην περιοχή, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λειτουργίας του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. 

Σε άλλο σημείο της ερώτησης ο βουλευτής τονίζει πως οι υπηρετούντες στην περιοχή αστυνομικοί δυσκολεύονται  να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τους καθήκοντα,  όχι μόνο λόγω της μικρής τους δύναμης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς των οχημάτων και του εξοπλισμού τους.
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν θα ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και αν θα διαθέσει στη Διεύθυνση τα οχήματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους χώρους που απαιτούνται για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι ανάγκες άσκησης του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών ήταν ανέκαθεν σημαντικές, καθώς η Κομοτηνή αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Εφετείου Θράκης  και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Οι ανάγκες αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λειτουργίας, από το 2013, του σημείου διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας και της  αυξημένης διέλευσης,  μέσω αυτού, πολιτών από τρίτες χώρες, αλλά και λόγω της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Η έλλειψη οργάνωσης, από πλευράς κράτους, στην αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής και η αναγνώριση ότι η περιοχή της Ροδόπης αποτελεί βασικό οδικό πέρασμα προς την ενδοχώρα, έχει σαν συνέπεια το έργο των αστυνομικών στο νομό να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης  καταγράφει 50 κενές οργανικές θέσεις και 24 αποσπάσεις υπαλλήλων της. Οι λοιποί υπηρετούντες στη Ροδόπη αστυνομικοί δυσκολεύονται  να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τους καθήκοντα,  όχι μόνο λόγω της μικρής τους δύναμης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς των οχημάτων και του εξοπλισμού τους. Επιπλέον υπάρχουν ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές, υπηρεσιακά οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Επειδή οι ανάγκες σε φύλαξη και προστασία είναι αυξημένες, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επειδή η έλλειψη προσωπικού, οχημάτων, εξοπλισμού και κατάλληλης στέγης δυσχεραίνει την άσκηση  του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, μέσω προσλήψεων, μεταθέσεων ή αποσπάσεων αστυνομικών υπαλλήλων στην περιοχή μας;
Θα διαθέσει τα οχήματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους χώρους που απαιτούνται για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Χαρίτου


Δεν υπάρχουν σχόλια: