Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Να αξιοποιηθεί από τον δήμο Μαρωνείας - Σαπών το πρόγραμμα βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης ευπαθών κοινωνικά ομάδων



Παρεμβάσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα την μετεγκατάσταση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ομάδων αυτών σε όλη τη χώρα.
Όπως δήλωσε η αρμόδια Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου, η διαδικασίες αυτές θα γίνουν τάχιστα αφού υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση 7 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ παράλληλα θα παρασχεθεί και τεχνική βοήθεια με κωδικοποιημένες οδηγίες, ώστε να διευκολυνθούν οι τοπικοί φορεί και να κερδίσουν σημαντικό χρόνο.

Στο ίδιο πρόγραμμα η κυρία υπουργός εξήγγειλε και την ίδρυση Κέντρων Οικογένειας, που θα λειτουργούν στους δήμους σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινότητας και θα στελεχωθούν με ανάλογο προσωπικό παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και στήριξη στις οικογένειες.
Σαν Τρίτη ενέργεια από το αρμόδιο υπουργείο θα είναι τα Κέντρα κοντά στους οικισμούς που θα συμπεριλαμβάνουν δομές και υπηρεσίες που αφορούν στην ατομική και περιβαλλοντική υγιεινή και θα παρέχουν υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα παιδιά ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Και οι τρεις αυτές πρωτοβουλίες είναι άκρως ενδιαφέρουσες και μπορούν να βρουν πλήρη εφαρμογή και λειτουργία στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών.
1. Σε ότι αφορά τη μετεγκατάσταση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας.
Στις Σάπες είχαν δημιουργηθεί υποδομές από το έτος 2002, (που δυστυχώς εγκαταλείφτηκαν), μέσα από ένα παρόμοιο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών τότε και είχαν δημιουργηθεί υποδομές για 20 κατοικίες, απέναντι από τα σιδεράδικα και κοντά στα σφαγεία, με προοπτική αύξησης του αριθμού τους, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει μεταστεγάσεις με πολύ χαμηλό κόστος.
2.Σε ότι αφορά το Κέντρο Οικογένειας σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινότητας, στο δήμο Μαρωνείας Σαπών λειτουργεί Κέντρο Κοινότητας άρα και εδώ υπάρχει προεργασία και υποδομές για κάτι τέτοιο.
3. Για τα πολύκεντρα κοντά στους οικισμούς.
 Απέναντι από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Σάπες, στην περιοχή  «Αλώνια», πολύ κοντά στο χώρο που υπάρχουν οι υποδομές για μετεγκατάσταση, βρίσκονται χώροι που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μια τέτοια δομή.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα αξιοποιήσει η δημοτική αρχή του δήμου Μαρωνείας Σαπών, να κάνει τους ανάλογους σχεδιασμούς, να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ετοιμότητας και να ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα.
Ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων της περιοχής μας και θα βοηθηθούν αφάνταστα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Τέλος θα είναι ένα θετικό βήμα για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: