Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Στο Ναύπλιο χτύπησε φέτος η καρδιά του Περιφερειακού & Κλαδικού Τύπου
Με μεγάλη επιτυχίαολοκληρώθηκε το 2οσυνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) με θέμα: «Οι προκλήσεις και το μέλλον του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου»,στο ξενοδοχείο «Αμαλία» του Ναυπλίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και τελούσεμε τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το παρόν έδωσαν πάνω από 200 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών όλης της χώρας.


Την πρώτη ημέρα την κήρυξη του Συνεδρίου έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Προηγουμένως εκ μέρους των διοργανωτών καλωσόρισε τους παρευρισκομένους η Γεν. Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα, τονίζοντας τη δυναμική των τριών Ενώσεων με τα 400 περίπου έντυπα που διαθέτουν σε όλη τη χώρα, με πάνω από 3 εκατομμύρια αναγνώστες. Αμέσως μετά οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), Ευάγγελος Αθανασίου (ΣΗΠΕ) και Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την στήριξη, ενώ αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Γεώργιος Φλωρεντής,που χαιρέτησε το Συνέδριο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης καιεκ μέρους των κομμάτων οι:Γιάννης Ανδριανός(Βουλευτής Ν.Δ.), Γιάννης Μανιάτης(Βουλευτής ΚΙΝΑΛ) και  Γεώργιος Πινάτσης από το ΚΚΕ.

Τη δεύτερη ημέρα οι ενδιαφέρουσες πέντε θεματικές ενότητεςκαι οιυψηλού επιπέδου εισηγήσεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των Συνέδρων. Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ.Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η ΑντιπεριφερειάρχηςΝτίνα Νικολάκουκαι η Επικεφαλής Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κλημεντίνη Διακομανώλη.

Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Η αξία του έντυπου Τύπου στη σύγχρονη εποχή» ο Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Σκαμνάκηςσκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον του περιφερειακού Τύπου στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, ενώ η Founder&ManagingPartner της FocusBariΞένια Κούρτογλου αναφέρθηκε στη θέση που έχει κατακτήσει το χαρτί, αλλά και ο Περιφερειακός Τύπος στις καρδιές των αναγνωστών. Ο Γεν. Γραμματέας του Σ.Η.Π.Ε. Γεώργιος Κατσαΐτηςτόνισε την αξία του δημοσιογραφικού περιεχομένου και την ανάγκη για συνεργασίες που επιβάλλει η νέα εποχή, ενώ το Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου διαΝΕΟσιςΑντώνης Τριφύλληςεστίασε στην 4ηβιομηχανική επανάστασηκαιυπερθεμάτισε πάνω στην διαχρονικότητα των περιφερειακών εντύπων.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Ο Τύπος στην εποχή των συνεχών εξελίξεων» ηBusinessUnitDirector της MindshareGreeceΝίτσα Καρατζόγλου περιέγραψε τις συνήθειες του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή μέσων, ενώ ο  Πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης εστίασε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που κατακλύζει το χώρο των ΜΜΕ και στα κακώς κείμενα, σχετικά με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα media στη χώρα μας. Για την προσαρμογή του έντυπου τύπου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και της δημοσιογραφίας γενικότερα μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ΣάγιαΤσαουσίδου, ενώ ο Νομικός Φώτης Πανταζής παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν τελικά τη βιωσιμότητα του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ηλίας Κοντέας, ExecutiveDirector της EuropeanNewspaperPublishersAssociations (ENPA) και της   EuropeanMagazineMediaAssociation (EMMA), ο οποίος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του έντυπου τύπου και μίλησε για τις δράσεις που προωθούν οι ενώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά στο πεδίο της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πώς μπορούν να συνδυαστούν η επιχειρηματικότητα και η ποιότητα στα ΜΜΕ ανέπτυξε ο Επικεφαλής τουEuropeanCommunicationInstitute, εκπροσωπώντας και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση Μάριος Νόττας στην τρίτη ενότητα με θέμα «Το στίγμα του Περιφερειακού & Περιοδικού Τύπου στο χώρο της επικοινωνίας».Στην ίδια ενότητα η Γενική Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβαανέπτυξε πως η αξιοπιστία του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου μπορεί να αναδειχθεί σε εχθρό των fakenews, τα οποία κυριαρχούν σήμερα και πλήττουν τη δημοσιογραφία, ενώ ο Διευθυντής του Οργανισμού Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου ΓεωργανδρέαςΖάννος αναφέρθηκε στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών και τις δράσεις του ΟΣΔΕΛ.Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην εταιρεία AllaboutBusinessΚώστας Γεωργίουπαρουσίασε Ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα που τρέχουν.

Στην τέταρτη ενότητα,η οποία ήταν αφιερωμένη στις καλές πρακτικές, εκπρόσωποι και από τις τρεις ενώσεις με ανοδική πορεία ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές δράσεις και τις πρακτικές που τους οδήγησαν στην επιτυχία. Από την ΕΔΙΠΤ μίλησε οΕυάγγελος Παπαλιός, εκδότης της DIRECTIONBUSINESSNETWORK και  Μέλος Δ.Σ. της Ε.Δ.Ι.Π.Τ., από τον ΣΗΠΕ ηΝάντια Σαμαρά,  εκδότης της ημερήσιας εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» Αγρινίου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ και από την ΕΙΕΤ οΠαναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Σύμβουλος Επιχειρήσεων" Πάτρας.

Στην τελευταία ενότητα,οΜανώλης Χαλκιαδάκης, π. Πρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε. κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση επιμελητηρίου, προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά ο ρόλος του εκδότη, ενώ ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με προτάσεις από μέλη των Ενώσεων για το μέλλον του κλάδου.Οι Πρόεδροι των Ενώσεων στο τέλος ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες και έδωσαν το ραντεβού για το επόμενο έτος.
Το παρόν στο Συνέδριο έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι του α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί, Πρόεδροι Ενώσεων Συντακτών καθώς και άλλων αδελφών δημοσιογραφικών Ενώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: