Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Παρέμβαση για την επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων και την αναμοριοδότηση των σχολείων του δήμου Μαρωνείας -Σαπών από συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσηςΠαρέμβαση με την οποία ζητούν την επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες καθώς και να παραμείνουν δυσπρόσιτα τα σχολεία στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, έκαναν με επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ντίνος Χαριτόπουλος, Μαυρίδης Μίλτος και Σωτήρης Μουζαλιώτης
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Δημοτική παράταξη Μαρωνείας - Σαπών
Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Ανανέωση
Προς:
Τον κ. Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
                                            Κοινοποίηση:
Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιο
Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδη
Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών κ. Γ. Σταυρίδη
Βουλευτή Ροδόπης κ. Μ. Μουσταφά
Βουλευτή Ροδόπης κ. Α. Καραγιουσούφ
Βουλευτή Ροδόπης κ. Ι. Αχμέτ
Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Π. Κεραμάρη
Θέματα:
1.Επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες.
2. Να παραμείνουν δυσπρόσιτα τα σχολεία στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
1.Στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών από το έτος 2001 έως και πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ανελλιπώς Μουσικά Τμήματα τα οποία παρακολουθούσαν πολλοί μαθητές από την ευρύτερη περιοχή και στα οποία δίδασκαν καθηγητές μουσικής πολλών ειδικοτήτων.
Τα τμήματα αυτά σε περιοχές με ιδιαιτερότητες όπως η δική μας, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.
 Συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και κλίσεων των μαθητών, στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου και πάνω απ’όλα στη συνεργασία παιδιών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, στην πρόσμιξη πολιτιστικών χαρακτηριστικών από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες και γενικότερα στη λειτουργία ως εργαστηρίων ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας νέων με διαφορετική κουλτούρα.
Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια περιοχή με πληθυσμιακή σύνθεση 40% ντόπιων χριστιανών, 35% μουσουλμάνων και 25% παλιννοστούντων ομογενών από τις Δημοκρατίες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο.
Επίσης απαραίτητη είναι η λειτουργία αυτών τω τμημάτων σε μία περιοχή με χαμηλούς δείκτες ευημερίας, με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά τμήματα εκμάθησης μουσικής, λόγω οικονομικής στενότητας.
Τέλος με δεδομένο ότι στην πόλη της Κομοτηνής λειτουργεί Μουσικό Σχολείο στο οποίο διδάσκουν καθηγητές πολλών ειδικοτήτων μουσικής, η εξασφάλιση εκπαιδευτικού δυναμικού για τα Μουσικά Τμήματα στις Σάπες είναι εφικτή.

2.Τα σχολεία των Σαπών χαρακτηρίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια δυσπρόσιτα, όχι λόγο της γεωγραφικής τους θέσης ή της απόστασης από το κέντρο, ούτε λόγω των κακών συγκοινωνιακών  συνθηκών, αλλά για τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε αυτά.
Ιδιαιτερότητες που σας είναι γνωστές, όπως οι διαφορετικές μαθησιακές αφετηρίες των μαθητών, οι διαφορετικές γλώσσες, οι διαφορετικές θρησκείες, η διαφορετική καταγωγή, οι διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές συνήθειες μεταξύ των παιδιών και άλλα..
Η λειτουργία τους ως δυσπρόσιτα, με τα ευεργετήματα που αυτά έχουν ελαχιστοποιούσε τα προβλήματα και άμβλυνε τις όποιες διαφορές υπήρχαν, βοηθώντας στην ομαλή πορεία των μαθητών και στην καλύτερη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Παράλληλα τα έκανε ελκυστικά για τους εκπαιδευτικούς και έτσι δεν παρατηρούνταν κενά κάτι που θα έβλαπτε περαιτέρω την πορεία τους.
Σε περίπτωση που τα σχολεία του δήμου μας πάψουν να λειτουργούν ως δυσπρόσιτα να είστε βέβαιος ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα πλήγματα τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αφού πολλές οικογένειες, (όπως και στο παρελθόν), θα πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία αυτά και θα μετακινηθούν σε γειτονικές πόλεις.
Ευελπιστώντας στις ευαισθησίες σας αναμένουμε τις ενέργειες σας που θα δώσουν λύσεις στα δύο τόσο σημαντικά προβλήματα για τον τόπο και τα σχολεία μας.


Με εκτίμηση

Για την Δημοτική παράταξη Μαρωνείας - Σαπών
Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Ανανέωση
                                                 
                                                Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Ντίνος Χαριτόπουλος

Μαυρίδης Μίλτος

Μουζαλιώτης Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: