Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

"ΟΥΡΕΣ" και ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Μεταξύ πανηγυρισμών και αφορισμών για το Μακεδονικό , είχα δώσει μια συνέντευξη και είχα πει ότι τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα , διαβλέποντας και τον επιπόλαιο χειρισμό από την κυβέρνηση , αλλά και την απόκρυψη των σύνθετων ζητημάτων που θα εμφανίζονται από δω και πέρα και τα οποία ούτε η αντιπολίτευση ανέδειξε. 

Μία από τις παραμέτρους σύναψης της συμφωνίας για το Μακεδονικό, η οποία υπερπροβολήθηκε και χρησιμοποιήθηκε με επικοινωνιακό τακτικισμό εις βάρος της σημασίας της , είναι η ένταξη των Σκοπίων στους "δυτικούς θεσμούς" , ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δημιουργήθηκε μάλιστα η εντύπωση ότι είναι και κανονισμένο ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσει και η ένταξη στο ΝΑΤΟ , όπως και θα δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. ´Όσοι έχουμε ασχοληθεί με τέτοια θέματα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό κάθε άλλο παρά αυτοματοποιημένα γίνεται , ειδικά με την ΕΕ η οποία αποτελείται από χώρες με διαφορετική αντίληψη για την ανάγκη , το τρόπο και το βάθος της διεύρυνσής της , κατάσταση στην οποία συμμετέχει ενεργά και η γραφειοκρατία της κρίνοντας τεχνοκρατικά τις υποψήφιες χώρες . Εξάλλου , τόσο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης , όσο και μιά σειρά από οικονομικής και διοικητικής φύσεως κριτήρια είναι αυστηρά και αρκούντως άκαμπτα , ιδίως όταν υπάρχουν και αντικρουόμενες πολιτικές εκτιμήσεις περί εισόδου κάποιας χώρας. Αυτά σαφώς και τα γνωρίζουν άριστα οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ οι οποίοι σίγουρα τα επεσήμαναν , αλλά και οφείλει να τα γνωρίζει και ο πολιτικός τους προϊστάμενος . ´Οτι δηλαδή οι "ουρές" της συμφωνίας 
είναι πολλές και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα .
Σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο , η Γαλλία κυρίως επέβαλε αυτό που αναμέναμε και γνωρίζαμε . Ο Μακρόν έχει αντιρρήσεις στη διεύρυνση . Και με την άποψη αυτή συντάσσονται
καταλυτικά κι άλλες χώρες . Η ημερομηνία λοιπόν που δόθηκε για να εξεταστεί ξανά το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Τίραννα , με μεγάλες αντεγκλήσεις , είναι ο Ιούνιος του 2019, προς απογοήτευση και με κακώς εκπλησσόμενους Αθήνα και Σκόπια . Και μάλιστα υπό τις προϋποθέσεις σοβαρών μεταρρυθμίσεων στη Διοίκηση και εφαρμογής Κράτους Δικαίου, τις οποίες θα εξετάσει νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο . Αυτά, όταν εν τω μεταξύ -με αυτές τις εκκρεμότητες- θα πρέπει ο Ζαέφ να κάνει δημοψήφισμα και να το κερδίσει, αλλιώς όπως έχει δηλώσει θα παραιτηθεί , με άγνωστες εξελίξεις . Κι όταν θα έχουν μεσολαβήσει και οι Ευρωεκλογές , που σημαίνει με διαφορετικό πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί από αυτές . 
Εξέλιξη που αποδεικνύει για μιά ακόμη φορά ότι τα πανηγύρια οφείλουν να αντικατασταθούν από σοβαρή δουλειά, εκτίμηση και προβολή της πραγματικότητας και επίγνωση ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: