Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο δήμο Μαρωνείας Σαπών



Επτά είναι τα γεωθερμικά πεδία που σύμφωνα με το ΙΓΜΕ βρίσκονται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα τρία από αυτά στο νομό Ροδόπης και τα δύο από τα τρία στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, των Σαπών και της Κρωβύλης.
Και ενώ στην περιοχή μας η γεωθερμία υπάρχει μόνο στα χαρτιά, στους γειτονικούς Δήμους έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τη γεωθερμία, ανοίγει επενδυτικούς δρόμους, εξοικονομεί χρήματα και προστατεύει το περιβάλλον. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε η αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, ύψους 6.229.005 ευρώ. Το έργο αφορά στην υλοποίηση 18 χλμ. δικτύων γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, που θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημοτικών και κρατικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων το Χωριό SOS. Επίσης, σε τρεις αγροτικές περιοχές θα μπορούν να αναπτυχθούν ιδιωτικές εταιρείες, θερμοκήπια και μονάδες αφύγρανσης.
Την ίδια στιγμή στο Εράσμιο Ξάνθης λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Thrace Greenhouses (Θερμοκήπια Θράκης), της θυγατρικής του ομίλου "Πλαστικά Θράκης", που αξιοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής του Ερασμίου για την υδροπονική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία αξιοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, αλλά και για την άρδευση και την πρώιμη ωρίμαση των καλλιεργούμενων προϊόντων. Την προοπτική δημιουργίας θερμοκηπίων, όπως συμβαίνει στη γειτονική Ξάνθη, "βλέπει" ο πρόεδρος της ΔΕΥΚ , κος Καρασταύρου στο γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού και γενικά την αξιοποίηση της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα.
Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, αναθέτοντας για πρώτη φορά σε μελετητή το έργο έρευνας του κατά πόσο το γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού (Ισμαρίδα) είναι οικονομικά βιώσιμο. Η ανάθεση του έργου έγινε με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε μελετητικό γραφείο που έχει κάνει αντίστοιχη δουλειά για τα γεωθερμικά πεδία των γειτονικών δήμων.
Πριν ληφθεί η παραπάνω απόφαση ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης είχε επαφή με τα στελέχη της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, όπου ανήκει το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο.
"Συζητήσαμε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσουμε στην δέσμευση του πεδίου από τη ΔΕΥΑΚ ώστε να βγει διαγωνισμός αξιοποίησης", είπε ο ίδιος, ενημερώνοντας παράλληλα για τις συναντήσεις με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ώστε "αν και εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρχει πρόταση αξιοποίησης, να δούμε για την χρηματοδότηση του έργου".
Η γεωθερμία είναι αναμφισβήτητα ένας τομέας που η αξιοποίηση του μπορεί να συμβάλει πολύπλευρα στην ανάπτυξη της περιοχής τόσο στον πρωτογενή, όσο και σον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών είναι ένας από τους δύο δήμους της Ροδόπης που διαθέτει γεωθερμικό πεδίο και ο μοναδικός δήμος της περιφέρειας ΑΜΘ που εντός των ορίων του έχει δύο γεωθερμικά πεδία, των Σαπών και της Κρωβύλης.
Το ζητούμενο είναι τώρα εάν ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών ακολουθήσει το παράδειγμα των γειτονικών δήμων και προχωρήσει δυναμικά στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων σε όλους τους παραπάνω τομείς.
Εάν ακολουθήσει το παράδειγμά τους ξεκινώντας από την κατάρτιση μιας μελέτης για την βιωσιμότητά τους και στη συνέχεια ακολουθήσει τα υπόλοιπα βήματα.
Κάποτε πάντως θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και από ουραγός να γίνει πρωτοπόρος, αφού η περιοχή των Σαπών διαθέτει αυτόν τον πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: