Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες του νέου προγράμματος Leader θέτουν προ των ευθυνών τους διοικούντες


Η δημοσίευση του προγράμματος Leader και η άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την υλοποίησή του είναι μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή πρόκληση για την περιοχή μας.
Δήμοι, φορείς του δημοσίου, ιδιώτες, μπορούν να διεκδικήσουν και με την κατάλληλη ετοιμότητα που οφείλουν να έχουν, να δικαιωθούν ποσά για έργα και δράσεις πολύ σημαντικά ποσά ειδικά για τους δήμους που μπορούν να φανούν χρήσιμα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, στη δημιουργία υποδομών, αλλά και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη δύναται να χρηματοδοτηθούν πράξεις που συμβάλλουν με άμεσο η έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και βελτίωση ποιότητας ζωής του πληθυσμού καθώς και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Ανάμεσα στις δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν είναι : έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίες, εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευή αιθουσών σε παιδικούς σταθμούς, αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καταφύγια για αδέσποτα, κέντρα φιλοξενίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα.
Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το πρόγραμμα διαπιστώνει ότι είναι διατυπωμένο και βγαλμένο για να καλύψει ανάγκες σαν και αυτές που έχουν οι δήμοι όπως ο δήμος Μαρωνείας Σαπών.
Πόσα προβλήματα μέσα από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να λύσει ένας δήμος σαν τον δικό μας ;
Μήπως ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών δεν έχει ανάγκη από:
-Έργα ύδρευσης
-Έργα αποχέτευσης
-Έργα οδοποιίας εντός οικισμών
-Αίθουσες παιδικών σταθμών
-Αγροτικά Ιατρεία
-Παιδικές Χαρές
-Χώρους αναψυχής
-Καταφύγια για αδέσποτα
-Αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους άθλησης
-Κέντρα νεότητας
Πολύ σημαντικό θεωρείται επίσης  ότι οι παραπάνω δράσεις έχουν πεδίο εφαρμογής σε όλο ανεξαιρέτως το δήμο Μαρωνείας-Σαπών.
Εκείνο που μένει ΄τωρα είναι να ιεραρχηθούν σωστά οι ανάγκες, να εκτιμηθούν τα δεδομένα, να υπάρξει ετοιμότητα, να ολοκληρωθούν μελέτες και τεχνικά δελτία και να διατυπωθεί σωστή επιχειρηματολογία, διεκδικώντας τα έργα.
Τα χρήματα είναι αρκετά, οι ανάγκες του τόπου πολλές η ευκαιρία του προγράμματος από τις λίγες, η πρόκληση μοναδική, οι ευθύνες των ιθυνόντων και διοικούντων μεγάλες και οι δικαιολογίες κάθε μορφής ανυπόστατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: