Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η κακοκαιρία ανέδειξε την αδυναμία αξιοποίησης του δυναμικού της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών




Η ανακοίνωση περί μη λειτουργίας της ΑΣΠΑΙΤΕ την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που «καίει» στην κυριολεξία την περιοχή του δήμου Μαρωνείας - Σαπών.

Αναμφισβήτητα ήταν ορθή η απόφαση αυτή για να μην κινδυνεύσουν οι σπουδαστές της σχολής οι οποίοι μετακινούνται από τις γειτονικές και όχι μόνο πόλεις.
Με την ευκαιρία όμως διενεργώντας μια σύντομη έρευνα επί του θέματος διαπιστώνει κανείς ότι πολύ ελάχιστοι είναι αυτοί που από τους 200 και πλέον σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών διαμένουν στην πόλη, (ίσως 2-3).
Είναι κατανοητό ότι ο τρόπος λειτουργίας της σχολής, οι ώρες των μαθημάτων και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των σπουδαστών δεν τους επιτρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να διαμένουν σε σημαντικό ποσοστό κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην πόλη των Σαπών.
Από την άλλη όμως είναι βέβαιο ότι δεν έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες και δεν έχουν παρθεί οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές για μείνει ένα ποσοστό των σπουδαστών, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, στην περιοχή.
Το 10% με 20% χωρίς να είναι υπερβολικό και ανέφικτο ποσοστό, σημαίνει από 20 έως 40 άτομα ενήλικες, μορφωμένοι, δημιουργικοί με εμπειρίες και γεμάτοι ζωντάνια σπουδαστές και σπουδάστριες θα  μπορούσαν να βρίσκονται επί 9 μήνες τουλάχιστον στην πόλη.
Το ότι δεν συμβαίνει αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για την τοπική κοινωνία, είναι ένα μεγάλο κενό για την τοπική οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πνευματική ανάπτυξη, που δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί επαρκώς οι ιθύνοντες τοπικά και περιφερειακά ώστε να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να το αλλάξουν.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τρόποι και δυνατότητες να φιλοξενηθούν και να διαμείνουν στο δήμο Μαρωνείας Σαπών, με την παροχή ισχυρών κινήτρων, κάποιοι από τους σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Τα χιόνια και η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας δυστυχώς έφεραν στην επιφάνεια κενά και παραλείψεις και σε .έναν ακόμη τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: