Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Αποκλειστική ευθύνη των δήμων η λειτουργία ή μη των παιδικών χαρών.


Επειδή το τελευταίο διάστημα συζητείται και πάλι η απομάκρυνση των παιδικών χαρών από πολλούς οικισμούς της περιοχής μας , κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση και την απογοήτευση των κατοίκων των οικισμών αυτών, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού και κάθε ενδιαφερόμενου, ορισμένα πράγματα:

- Καμία εισαγγελική παραγγελία δεν αναφέρεται σε κλείσιμο παιδικών χαρών αλλά σε πιστοποίησή τους και πλήρη συμμόρφωση με τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουτγίας και τις ισχύουσες τεχνικές προϋποθέσεις.
-Οι προειδοποιήσεις των δήμων για τις παιδικές χαρές από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε το έτος 2009, δηλαδή 9 χρόνια πριν, που ενημέρωνε όλους τους ΟΤΑ ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην νομοθεσία τηρώντας τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές για τις παιδικές χαρές.
-Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο αυστηρά το έτος 2014, δηλαδή πριν 4 χρόνια, όταν έφτασαν και νέες προειδοποιήσεις για την προσαρμογή των παιδικών χαρών, μιας και έληγε τότε η παράταση που είχε δοθεί για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο.
-Από το έτος 2016 τα πράγματα αυστηροποιήθηκαν στη Ροδόπης όταν η εισαγγελία ζήτησε από τους δήμους να πιστοποιήσουν όλες τις παιδικές χαρές, διαφορετικά να τις ξηλώσουν για να μην κινδυνεύει κανένα παιδί.
-Προσφάτως έγινε καταγραφή, από τις αστυνομικές υπηρεσίες , των παιδικών χαρών που λειτουργούν στους δήμους και δεν απομένει παρά να αποδειχθεί ότι σε αυτές έχουν γίνει παρεμβάσεις, έχουν γίνει συντηρήσεις και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και όλες τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές.
Εάν φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα απόλα αυτά τότε μοιραία οι παιδικές χαρές θα ξηλωθούν για λόγους ασφαλείας με πλήρη υπαιτιότητα του δήμου.
Συμπέρασμα όσες παιδικές χαρές και να διαθέτει ένας δήμος:
α)το χρονικό διάστημα των 9 ετών, από τότε που έγινε η πρώτη προειδοποίηση, ήταν επαρκέστατο για να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές.
β)εάν κάθε χρόνο οι δήμοι προέβλεπαν στον προϋπολογισμό τους ένα ποσό για παιδικές χαρές, αυτές σήμερα θα ήταν όλες κατάλληλες για χρήση.
γ) Υπήρξαν δήμοι που αξιοποίησαν δωρεές προγράμματα και προσφορές προλαβαίνοντας την κατάσταση, χωρίς να αφήσουν τους οικισμούς τους δίχως παιδικές χαρές και τα παιδιά χωρίς τον φθηνότερο τρόπο ψυχαγωγίας.
δ) Σε όσους δήμους κλείσουν οι παιδικές χαρές, δεν ευθύνονται πλέον ούτε το υπουργείο, ούτε οι νόμοι, ούτε οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές γιαυτό.
Ευθύνονται αποκλειστικά οι δημοτικές αρχές που δεν προνόησαν και δεν προέβησαν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την πιστοποίηση και την προσαρμογή των παιδικών χαρών στα νέα τεχνικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: