Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


Το εκλεκτορικό σώμα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου προχώρησαν στην εκλογή μετά από τις θερμές τοποθετήσεις των δύο εισηγητών, του Καθηγητή Κωνσταντίνου Μαυρία Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και Επιτίμου Προέδρου της Διεθνους Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου καθώς και του Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατίας ε.τ. κύριου Σωτήριου Ρίζου.

Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης αυτή τη φορά αξιολογήθηκε όχι μόνο με κριτήριο την επιτυχημένη του πολιτική διαδρομή αλλά και το επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο. Συγκεκριμένα:

Ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το 1989.
Αναγορεύτηκε Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου το 1995, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του στα γερμανικά με θέμα: « Επιφύλαξη νόμου και θεμελιώδη δικαιώματα στο Γερμανικό Θεμελιώδη Νόμο και στο Ελληνικό Σύνταγμα»
Εργάστηκε ως Ερευνητής στον Ευρωπαικό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου από το 1996 ως το 2001.
Δίδαξε συνολικά 8 περίπου χρόνια, στο Μεταπτυχιακό την Νομικής Αθηνών ως ερευνητής του ΕΚΔΔ, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθώς και τα τελευταία χρόνια ως επισκέπτης Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συνέγραψε εκτός από τη διατριβή του τρεις Μονογραφίες, δύο πολιτικά βιβλία και πάνω από 30 επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις, που δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα πολωνικά και στα γαλλικά σε έγκριτα διεθνή νομικά περιοδικά ή σε επιστημονικούς τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όλη αυτή η επιστημονική δουλειά, όπως επισημάνθηκε από τους αξιολογητές, συμπληρώνεται από μια μοναδική κοινοβουλευτική εμπειρία που απέκτησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως πολιτικός που εξελέγη 9 συνεχείς φορές πρώτος βουλευτής στο Ν.Ροδόπης στην ακριτική Θράκη.
Με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού συμμετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, ως εκπροσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπό την προεδρία του Βαλερί Ζισκάρ Ντεσταίν στις Βρυξέλλες το 2001, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κοινοβουλίου 2000-2015, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 2009-2012, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 2009-2012, ενώ διετέλεσε επικεφαλή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτικής Συνέλευση του ΝΑΤΟ 2013-2015.
Αντίστοιχα σημαντική κρίθηκε και η διοικητική του εμπειρία ως Υφυπουργού Εξωτερικών 2004-2007, Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 2007-2009, Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών 2009 και Υπουργού Εσωτερικών 2012-2013.
Όπως επισημάνθηκε ο συνδυασμός θεωρητικής και επιστημονικής κατάρτισης από τη μια και πρακτικής πολιτική και διοικητικής εμπειρίας από την άλλη, είναι στοιχεία απολύτως χρήσιμα για το έργο του σύγχρονου ακαδημαϊκού δασκάλου.
Η ένταξη του Θρακιώτη ακαδημαϊκού και πολιτικού στην επιστημονική κοινότητα των Νομικών Επιστημών της Ελλάδας και της Κύπρου και στο διδακτικό δυναμικό της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην μέχρι τώρα διαδρομή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας εντάσσεται όχι απλά ως ισότιμη αλλά και ως προνομιούχος στο δίκτυο των Ελληνόφωνων Νομικών, διοτι παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης εκτός των άλλων και στο Αγγλοσαξονικό Common Law.
Επίσης το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτά μια νέα δυναμική μετά από την εξαγορά του από τον αμερικανικό Όμιλο Providence και την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή ομπρέλα του διεθνούς Δικτύου Galileo με έδρα το Παρίσι γεγονός που διασφαλίζει πολλές δυνατότητες στους αποφοίτους του να ενταχθούν όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά στη διεθνή αγορά εργασίας.
Η ένταξη του Θρακιώτη πολιτικού στο διεθνές αυτό εκπαιδευτικό δίκτυο θα ενισχύσει όχι μόνο το επιστημονικό του προφίλ αλλά και την διεθνή παρέμβαση και την αποτελεσματικότητα του ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ροδόπης στην προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας.
Στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: