Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Στήριξη χρειάζεται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών



Την ώρα που πολλές δομές των Σαπών κλείνουν, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών δίνει την δική του μάχη για να λειτουργεί  κανονικά.
Παρόλα αυτά η σταδιακή μείωση των μαθητών μπορεί να οδηγήσει - νομοτελειακά στο κλείσιμο και αυτής της μονάδας, ενώ το ΣΔΕ Σαπών χρειάζεται  πολύπλευρη στήριξη.
Σε δηλώσεις του ο διευυθυντής του ΣΔΕ Σαπών ο κος Αναγνωστόπουλος κρούει τον κόδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα:

 "Αν ο κόσμος δεν στηρίξει το σχολείο και οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι, δεν καταλάβουν ότι έχουν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στα πόδια τους, να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου, χωρίς εξετάσεις, αλλά μόνο με παρακολούθηση και ενδιαφέρον, τότε το σχολείο αυτό μοιραία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.
Η περιοχή μας έχει πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών, που δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε αυτούς δίνεται η ευκαιρία, μέσα σε δύο χρόνια, να πάρουν το απολυτήριο του γυμνασίου", αναφέρει σχετικά.
Πέρσι το υπουργείο άργησε πολύ να στείλει καθηγητές φέτος, οι ωρομίσθιοι ήρθαν οι πρώτοι δύο στις 14 Δεκεμβρίου και άλλοι δύο στις 26 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, το προσωπικό δεν έχει συμπληρωθεί, μιας που λείπουν δύο απαραίτητοι επιστήμονες. Συνολικά, από άποψη προσωπικού, μας λείπει ο ψυχολόγος και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, που είναι απαραίτητοι γι' αυτό το σχολείο, γιατί είναι ένα σχολείο ενηλίκων και οπωσδήποτε ο ψυχολόγος και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στηρίζουν τους εκπαιδευόμενους. Οι μαθητές έχουν πολλά προβλήματα, όπως οικονομικά και συναισθηματικά, τα οποία και τους επιβαρύνουν ψυχολογικά".
Επίσης στο σχολείο παρατηρείται το φαινόμενο της σχολικής διαρροής  γιατί πολλοί μαθητές  πιάνουν εποχιακά δουλειά απογεύματα και κάνουν πάρα πολλές απουσίες.
Υπάρχουν και κτιριακές δυσκολίες αφού το κτίριο είναι κατά κάποιο τρόπο λίγο εγκαταλελειμμένο. Ίσως επειδή είναι το παράρτημα του διαπολιτισμικού γυμνασίου Σαπών, ίσως και ο δήμος ή το κεντρικό κτίριο, να μην δίνουν τόσο μεγάλη σημασία.Το σχολείο θέλει συντήριση, βάψιμο και οι τουαλέτες δεν λειτουργούν πολύ σωστά, γιατί βγαίνουν νερά από τα σιφώνια. Πέρασαν έξι χρόνια για να γίνουν τα καζανάκια και τελικά έγιναν τον προηγούμενο μήνα, και καταφέραμε να λειτουργήσουμε τις δύο τουαλέτες που βρίσκονται εντός της μονάδας". Τα όσα περιγράφει  ο διευθυντής  του σχολείου και γενικά η όλη κατάσταση θέτουν τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους για μία δομή απαραίτητη για τις Σάπες τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: