Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Να επαναλειτουργήσει η έκθεση λαογραφικού υλικού στις Σάπες






Πολιτιστικός καθρέπτης της κωμόπολης χαρακτηρίζεται το λαογραφικό μουσείο Ιάσμου και λειτουργεί από το έτος 2012 με πρωτοβουλία του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
Το έτος 1996 ο δήμος Σάπων με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου και οτυ Γυμνασίου Σαπών , συγκέντρωσαν απόλη την περιοχή λαογραφικό υλικό και δημιουργούσαν στο Πολύκεντρο μία μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Υλικού.

Την έκθεση αυτή, την ευθύνη της λειτουργίας της οποίας τα επόμενα χρόνια ανέλαβε η ΔΕΑΣ και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Σαπών, επισκέπτονταν ντόπιοι, καταγόμενοι από την περιοχή,  μαθητές, και άλλοι επισκέπτες.
Πολλές φορές μάλιστα γινόταν ξεναγήσεις σε αυτή επίσημων αντιπροσωπειών που επισκέπτονταν το δήμο, προκειμένου να γνωρίσουν ένα τμήμα της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης και του τρόπου ζωής των πολιτών. Δυστυχώς σήμερα η έκθεση αυτή δεν λειτουργεί.
Μετά το έτος 2003 υποβαθμίστηκε και αργότερα απαξιώθηκε εντελώς και έκλεισε.
Το πιο λυπηρό βέβαια είναι ότι από τότε κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος που είχαν τότε συλλέγει και ανήκαν σε ιδιώτες.
Ένα αίτημα των Σαπάιων και των κατοίκων των γύρω οικισμών είναι να ξαναλειτουργήσει η έκθεση λαογραφικού υλικού στις Σάπες.
Να ξαναλειτουργήσει συμβάλλοντας εκτός των άλλων και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Οι φωτογραφίες από τμήματα της έκθεσης λαογραφικού υλικού στο Πολύκεντρο στις Σάπες, 20 χρόνια πριν, το έτος 1998.



Δεν υπάρχουν σχόλια: