Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Να μη χαθεί η ευκαιρία: Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους



 Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός εσωτερικών κ. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Χαρίτσης.
Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν εντός του 2018 από τα δύο υπουργεία με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και την αντιπλημμυρική προστασία.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια μηχανημάτων, την πιστοποίηση παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό αυτά τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους δήμους της περιοχής.
Ιδιαίτερα για το δήμο Μαρωνείας Σαπών σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς: ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία, παιδικές χαρές και λοιπά υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αφού επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό και αποτελεσματικό.
Εκείνο που απαιτείται τώρα είναι η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου και αφετέρου η εργασία μελετών και των απαραίτητων τεχνικών δελτίων.
Η δικαιολογία πλέον περιέλλειψης χρημάτων ή προγραμμάτων χρηματοδότησης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει πιστευτή.
Οι πολίτες βλέπουν , γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι όσοι διαθέτουν σχέδιο, ετοιμότητα και δουλεύουν μεθοδικά, φέρουν αποτελέσματα.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το έτος 2018 δεν θα είναι ακόμη ένα έτος χαμένων ευκαιριών για το δήμο Μαρωνείας Σαπών και ότι δύο σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούν τα καθ’ύλην  αρμόδια υπουργεία δεν θα μείνουν αναξιοποίητα.
Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κανείς και για τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: