Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Μαρωνείας - Σαπών



Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την νεροποντή που έπληξε τον Νομό Ροδόπης το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Μεγάλα ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στο δήμο Μαρώνειας-  Σαπών.

Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, στα Αμάραντα, ζώα πνίγηκαν και σχεδόν το μισό χωριό βρέθηκε κάτω από το νερό. Άμεσα ξεκίνησε  επιχείρηση της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής με δυνάμεις από τον σταθμό της ΒΙΠΕ, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, των Σαπών και της Αλεξανδρούπολης. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι πυροσβέστες έβγαλαν τουλάχιστον 25 άτομα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Ζώα πνίγηκαν ενώ κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στα μαντριά τους. Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής, στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου αλλά και Κομοτηνής- Φαναρίου, με την ιερά μονή Βαθυρρύακος να αντιμετωπίζει ξανά πλημμυρικά προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή ήταν η υποχώρηση μέρους του οδοστρώματος στον δρόμο που συνδέει την Ξυλαγανή με τον Ίμερο. Για να αποτραπούν τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις για τους διερχόμενους οδηγούς, αποφασίστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία επί του συγκεκριμένου δρόμου και οι μετακινήσεις να εξυπηρετούνται προσωρινά από την παραλιακή οδό.
Την  Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, τα Δημοτικά Σχολεία Βάκου, Αμαράντων και Ισάλου, καθώς και το Νηπιαγωγείο των Αμαράντων δεν λειτούργησαν.
Εξάλλου προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Πάμφορο αφού με το σπάσιμο του αναχώματος το μισό και πλέον χωριό μετατράπηκε σε λίμνη. Το νερό δημιούργησε πρόβλημα και στον Βάκο,  στον Ίσαλο στο Λοφάριο και στον καμπο της Διώνης της Στρύμης και της Βέννας.
Σε γενικές γραμμές το φαινόμενο αυτό της κακοκαιρίας απέδειξε ότι κίνδυνοι για την περιοχή μας είμαι πάντα υπαρκτοί από τις πλημμύρες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στο  δήμο Μαρωνείας –Σαπών.
Να εκπονηθούν μελέτες και να επικαιροποιηθούν αυτές που πιθανόν υπάρχουν, ώστε να είναι εφικτή και αποτελεσματική η αντιμετώπιση του προβλήματος.  Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικές πηγές και εργαλεία από τα αρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια, από προγράμματα και να γίνει χρήση των δυνατοτήτων  που παρέχει η κατασκευή μεγάλων έργων στην περιοχή, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, για τι σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτε άλλοτε η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Μαρωνείας - Σαπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: