Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ν. Ροδόπης Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου
 Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου,σε  συνεργασία   με τον Δήμο Ιάσμου και με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης.
 Στην  Αμπελόεσσα Θράκη, την γή που γέννησε τον Ορφέα και την μουσική, τον Διόνυσο με τις Διονυσιακές τελετές και τα Μυστήρια, εγκαινιάζεται φέτος στις 9-10 Δεκεμβρίου η 1η Γιορτή Τσίπουρου, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.
Η Θράκη που από αρχαιοτάτων χρόνων παράγει πολιτισμό, η Θράκη το σταυροδρόμι των γεύσεων, για δύο μέρες θα λάμπει στις παρυφές της Ροδόπης, στον Ίασμο της Ροδόπης.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου και με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά η 1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ν.Ροδόπης με στόχο  την καθιέρωση της ως ετήσια γιορτή του συλλόγου.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχοντας παράλληλα ως  επιθυμία την στήριξη των τοπικών παραγωγών, την προβολή τους και την καθιέρωση, του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου και αναγνωρίσιμου  τσίπουρου του Ιάσμου, ως τοπικού προϊόντος δίνοντας του έτσι την απαραίτητη εξωστρέφεια.
Πρόκειται για μια θεματική εκδήλωση, αφιερωμένη  στην ανάδειξη της διαδικασίας της διπλής απόσταξης τσίπουρου, η οποία είναι μακραίωνη παράδοση του Ιάσμου, καθώς  η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια θεωρείται  από όλους τους Ιασμιώτες ιεροτελεστία.
Η γιορτή Τσίπουρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου θα πλαισιώνεται και από παράλληλο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων:
·          Ημερίδα με θέμα καλλιέργεια, παραγωγή, απόσταξη, ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτικές δυνατότητες, Βιολογική Καλλιέργεια, clusters και νομικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου, ως πυλώνα ανάπτυξης, με Εισηγητές Ακαδημαϊκούς, Γεωπόνους και Αντιπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και ερωτήσεων.                                                                                                                         Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 11π.μ

·         Έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων & Γαστρονομίας  θα λειτουργεί ως μια υπαίθρια αγορά που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου και θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Πρόκειται για έναν επιπρόσθετο στόχο του Συλλόγου που είναι η πραγματική στήριξη των παραγωγών και μεταποιητών του πρωτογενούς τομέα  της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης. Η ανοικτή υπαίθρια αγορά, έχει ως στόχο,<< γευστική γνωριμία >>των επισκεπτών με τα εξαίρετα τοπικά προϊόντα, μοναδικά στο είδος τους και πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.                                                                                                                  Διήμερη
·         Επίσκεψη σε τοπικά τσιπουράδικα για να γνωρίσουμε την μυσταγωγία απόσταξης τσίπουρου να μάθουμε τα μυστικά του και για να ζήσουμε από κοντά την ιεροτελεστία της παρασκευής σταγόνα-σταγόνα  του πιο… χαρούμενου αποστάγματος.                                                                                       
·         Αναπαράσταση  της  απόσταξης τσίπουρου που θα γίνει στο μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.                                                                                                                                                            Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 4μ.μ
·         Έκθεση παλαιών φωτογραφιών από το αρχείο του Συλλόγου.                                                             Διήμερη
·         Και οι δύο βραδιές θα ντυθούν μουσικά με μουσικά σχήματα,  καθώς θα ρέει άφθονο το τσίπουρο περνώντας μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των μεζέδων, δίνοντας έτσι  μια διονυσιακή νότα κεφιού και ξεφαντώματος.
Ελάτε να απολαύσουμε παρέα το
παραδοσιακό Ιασμιώτικο τσίπουρο και
να κάνουμε μαζί ένα διήμερο ταξίδι,
ανοικτό σε όλους, γεμάτο χρώματα,
ακούσματα και γεύσεις

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν  την σελίδα μας στοFacebook: https://goo.gl/S8cbBB

                                  Με εκτίμηση                                                                                                                                                                 Η οργανωτική ομάδα της 1ης Γιορτής Τσίπουρου Ιάσμου                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: