Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Πρoγράμματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης 
 Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης Τεχνολογίας και Μαθηματικών (WRO Hellas) διοργανώνουν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν δυο τμήματα:
             Αρχαρίων για μαθητές Δημοτικού 8-12 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με Εκπαιδευτική Ρομποτική και κατέχουν τις βασικές δεξιότητες του Η/Υ.  Έναρξη 18/10, 17:00. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη  17:00 έως 18:30 στο χώρο του ΕΜΘ.

             Προχωρημένων με χρήση Lego EV3 για μαθητές 10 - 14 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με Εκπαιδευτική Ρομποτική και κατέχουν τις βασικές δεξιότητες του Η/Υ και δεξιότητες κατασκευής LEGO.  Έναρξη Τρίτη 17/10, 17:00. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη  17:00 έως 19:00 στο χώρο του ΕΜΘ.
Εκπαιδευτές:
Ναλμπάντη Θεοδώρα (Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του WRO Hellas),
Παπαδάκης Χρήστος (εκπαιδευτικός Πληροφορικής)

Η ενασχόληση με την ρομποτική δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες χρήσιμες για όλη τους τη ζωή. Η μεθοδολογία δημιουργίας ρομποτικών κατασκευών και η προσπάθεια επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, διευρύνει την κριτική και αναλυτική σκέψη, εμβαθύνει την ικανότητα και την εμπιστοσύνη για λήψη αποφάσεων, και επιτρέπει στο παιδί να δει πέρα από τον μικρόκοσμο του. Το παιδί μαθαίνει να προσπαθεί για το καλύτερο, αφού διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο προσπαθεί και αυξάνει τις γνώσεις του, τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει στην πράξη. Τέλος, το παιδί απομυθοποιεί τις θετικές επιστήμες, αφού βλέπει τη θεωρία να γίνεται πράξη.

Οι μαθητές του τμήματος των αρχαρίων με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects.
• Ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου.
• Κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κλπ.
• Μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μια γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 8 ετών και άνω).
• Αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.

Οι μαθητές του τμήματος των προχωρημένων αποκτούν την ικανότητα να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρομπότ και να εξηγήσουν την λειτουργία απλών δομικών στοιχείων όπως είναι τα γρανάζια, οι άξονες, οι συνδετήρες. Στη διάρκεια του μαθήματος σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια μηχανή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, το λογισμικό και τις  προγραμματιστικές δομές για να κινήσουν και να ελέγξουν την κατασκευή τους με κινητήρες και αισθητήρες (χρήση εικονοεντολών, εντολών ελέγχου, επανάληψης).  Παράλληλα, υπολογίζουν φυσικές ποσότητες που επιδρούν στη σχεδίαση και τη λειτουργία της κατασκευής τους, όπως η απόσταση, η γωνία βολής, το μήκος του άξονα. Οι μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects.
• Ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου.
• Κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κλπ.
• Αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.
Τα τμήματα είναι ολιγομελή (από 6-10 παιδιά).

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και δηλώσεις εγγραφής μπορείτε να καλείτε στη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ. 2551036663 ή στο info@emthrace.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: