Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΤΟΥ Υπ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΔΑ

ΕΠΙΣΦΡΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Η κυβέρνηση έφερε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα  ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας μία τροπολογία που υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες σε βάρος των μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως είχα επισημάνει, ήδη, κατά την ομιλία μου στην Βουλή πριν δύο εβδομάδες, η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα εν νέου θα κληθούν να αποφασίσουν και ΔΕΝ υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Επιπλέον, με την νέα τροπολογία που ήρθε σήμερα, τίθεται και ο όρος τηςεπιφύλαξης και των περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων».
Είναι φανερό ότι υπό τη πίεση των κυβερνητικών του εταίρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση, προέβη σε μία ακόμη υπαναχώρηση σε θέμα που άπτεται την ευθυγράμμιση του εθνικού νομοθέτη με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκαθάρισε από την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας ότι τάσσεται υπέρ της ψήφισής της υπό τον όρο ότι θα ήταν δεδομένη η δεδηλωμένη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή.
Παρόλα αυτά,η ΝΔπρότεινε την τελευταία στιγμή και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση καινέα τροποποίηση επί της τροπολογίας,ώστε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη αυτή στην εφαρμογή της.
Πρότεινε συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, η φράση «διεθνείς συνθήκες» που υπάρχει στην μεταβατική διάταξη της τροπολογίαςνα μπει και στην αρχική διάταξη, στο τέλος της παρ 1. του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,δηλαδή την εφαρμογή όλων αυτώντων περιορισμών και πέραν των όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ. 
Αυτό σημαίνειότι τίθεται ουσιαστικά απαγορευτική διάταξη στην οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αναγνώρισης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σχετικά με τους συλλόγους.
Επισημαίνω, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε, πράγματι.Χωρίς αστερίσκους και προφάσεις που αλλοιώνουν το πραγματικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και στην διεθνή κοινότητα αλλά και στη ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ροδόπη και την Ξάνθη, καταψήφισαν την τροπολογία του κόμματός τους, μαρτυρά και την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Θράκη.
Κατόπιν όλων αυτών, η αρνητική μου ψήφος για την συγκεκριμένη τροπολογία, κατέστη δεδομένη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: