Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

«Λευκές νύχτες» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μαύρες και άραχνες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους…
    
Για τρίτη χρονιά στην πόλη μας διοργανώνεται ο «θεσμός» της «Λευκής Νύχτας» με διοργανωτές τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης με σκοπό όπως λένε την τόνωση της αγοραστικής κίνησης και τοπικής οικονομίας.
  Το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα, που τάχα βολεύει τον καταναλωτή να βγει στην αγορά, οι «εκπτώσεις» και προσφορές στα προϊόντα αποτελούν το «τυράκι» στην «φάκα» που έχουν στήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην πόλη αλλά και τα μεγάλα μονοπώλια σε όλη τη χώρα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους να γίνει παθητικός δέκτης αυτών των άθλιων αλλαγών στους όρους δουλειάς και ζωής τους. Τα παραπάνω επιχειρήματα μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού το βασικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι οι άδειες τσέπες τους, σε βαθμό που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.
     Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους αλλά και τους μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι "λευκές" νύχτες δεν "τόνωσαν την αγορά", δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε η εντατικοποίηση που υπάρχει, δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το "λουκέτο". Το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, έχοντας ως ανταμοιβή συνήθως ένα ρεπό (και αν!), ενώ και η Κυριακή, η σταθερή μέρα για ξεκούραση μέσα στην εβδομάδα καταργείται πλήρως νομοθετικά από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ειδικά για την τα ωράρια που επιτάσσει η «λευκή» νύχτα οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου!
Σε άλλους κλάδους όπως στον τουρισμό και επισιτισμό που γνωρίζει χρόνια την "ανάπτυξη" και κάθε χρόνο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θησαυρίζουν, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα έως και χωρίς ρεπό και άδειες με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής απασχόλησης και μισθούς πείνας.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι «Λευκές Νύχτες» δεν είναι παρά μια κερκόπορτα για τη γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ε.Ε., που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την ολοκληρώνει η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία όπου εφαρμόστηκε διεύρυνε τις συνθήκες γαλέρας για τους εμποροϋπαλλήλους, ενίσχυσε τη κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μονοπωλίων , έκλεισε μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Δεν πρόκειται για τυχαίες ή μεμονωμένες εκδηλώσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι  ακόμα και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, αρχικά ,ξεκίνησε «μεμονωμένα», στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης» και πλέον έχει θεσμοθετηθεί.
Για τους εμποροϋπάλληλους η απελευθέρωση του ωραρίου οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια, στη ζωή λάστιχο, σε μισθούς πείνας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και ΕΒΕ όχι μόνο δεν ωφελείται, από την απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά θα οδηγηθεί ακόμη πιο γρήγορα στο κλείσιμο, κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού.
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα
 Το σωματείο μας σε καλεί σε συσπείρωση στη γραμμή διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.
Διεκδικούμε:
- Όχι τζάμπα δουλειά την "Λευκή νύχτα"! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές! 
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.
- Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, με καθολική και υποχρεωτική ισχύ σε όλο τον κλάδο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο! 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: