Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ολέθριο για την τοπική εκπαιδευτική διαδικασία το κλείσιμο των ολοήμερων σχολείων στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών




Αρνητικές εντυπώσεις και έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει στους γονείς και σε ολόκληρη την κοινωνία της περιοχής μας η πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων να κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα ορισμένων σχολείων της περιοχής.

Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης και με δεδομένες τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου για επέκταση του θεσμού σε όλα τα σχολεία, οι εξελίξεις αυτές ακούγονται ακόμη πιο περίεργες.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι σε περιοχές σαν τη δική μας θεσμοί όπως τα ολοήμερα τμήματα είναι ακόμη πιο αναγκαίοι.
Τα παιδιά των πολυπολιτισμικών κοινωνιών έχουν περισσότερη ανάγκη από τα ολοήμερα τμήματα που μέσα σε αυτά μαθαίνουν επιπλέον πράγματα, βοηθούνται από τους εκπαιδευτικούς στα μαθήματά τους και λαμβάνουν επιπλέον εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε κενά ή τις αδυναμίες που πιθανόν έχουν.
Καμιά φορά η απόλυτη προσκόλληση στον τύπο και η παράβλεψη της ουσίας δεν είναι ότι καλύτερο και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για να εγγραφεί κάποιο παιδί σε ένα ολοήμερο σχολείο θα πρέπει να έχει βεβαίωση εργασίας και από ους δύο γονείς,  δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτηματικά:
Πρώτο. Πώς είναι δυνατόν σε περιοχές σαν τη δική μας με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, να εργάζονται και οι δύο γονείς;
Δεύτερο. Όταν οι γονείς είναι αγρότες, πώς είναι δυνατόν να έχουν και οι δύο τις απαιτούμενες βεβαιώσεις εργασίας από τον ΟΓΑ;
Μήπως αμφισβητεί κανείς ότι οι αγρότισσες μητέρες εργάζονται έστω και αν δεν έχουν κύρια ασφάλιση;
Η περίπτωση του δήμου Μαρωνείας-Σαπών αποτελεί μια εξόχως ιδιάζουσα περίπτωση αφενός λόγω της πολυπολιτισμικότητας και αφετέρου λόγω της οικονομικής καθίζησης, της υποβάθμισης και της αποψίλωσης των υπηρεσιών που έχει υποστεί.
Ας φροντίσουν λοιπόν οι τοπικές αρχές, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι στην περιφέρεια και στο κοινοβούλιο, αυτή η περιοχή να μην υποστεί και άλλες υποβαθμίσεις.
Ας επανεξεταστεί το θέμα και ας επαναπροσδιοριστούν ακόμα και τα κριτήρια λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, μετατρέποντάς τα σε πιο ευέλικτα και εφαρμόσιμα.
Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε ανεφάρμοστο και θα βοηθήσει τα μέγιστα την τοπική εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: