Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συμβουλές στους καταναλωτές από τον κτηνίατρο Σπύρο Τζανίδη για την αγορά τροφίμων ενόψει Κουρμάν Μπαιραμ



Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου και η κτηνιατρική υπηρεσία η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία είναι δυνατή η τέλεση θρησκευτικών σφαγών χωρίς αναισθησία, υπό την  προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο.

Κατά τη θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας (Κουρμπάν Μπαϊράμ), που για το έτος 2017 εορτάζεται στις 1 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να σφαγεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος και ως εκ τούτου  οι κτηνιατρικές υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος.
Στις εγκαταστάσεις πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος(μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου και των ζωικών υποπροϊόντων και απόρριψή τους πιθανά στο περιβάλλον κλπ),

Για την προμήθεια ζώντων ζώων :
Τα ζώα που αγοράζουμε για θρησκευτική σφαγή θα πρέπει να σφάζονται σε σφαγείο όπου θα κρεοσκοπεούνται από εγκεκριμένο κτηνίατρο ώστε να μην διατρέχεται κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.
Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες - Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας :
- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 - 4 C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη - 18 C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων :
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει επάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.
- Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια Αβγών :
- Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία - στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών - ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης - στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα - δηλαδή : (α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, (β) στην κατηγορία ποιότητας, (γ) στην κατηγορία βάρους και (δ) στη μέθοδος εκτροφής. Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
- Μην αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής :
- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.


                                           ΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Μ.Sc T.U.B

Δεν υπάρχουν σχόλια: