Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για την ΠΑΜ-Θ



Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων που έγιναν αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία στις 12 Ιουλίου, δόθηκε από τον ίδιο η υπόσχεση  ότι δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος Νέων Αγροτών οι 359 της Δυτικής Μακεδονίας που κρίθηκαν ως υπεράριθμοι. Μάλιστα, όπως είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των Νέων Αγροτών» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει βρει τον τρόπο για να μην μείνουν εκτός οι υπεράριθμοι της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αυτή η επιλογή αφορά τους συνολικά 3.000 ανά τη χώρα.

Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη εγκρίθηκε συνολικό ποσό περίπου 23,4 εκατομμύριων ευρώ για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμύριων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.
Ειδικότερα, στην Π.Ε. Ροδόπης οι δικαιούχοι είναι 258, οι εν δυνάμει 52, οι επιλαχόντες 84 και οι απορριπτόμενοι 13. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τους επιλαχόντες του προγράμματος να ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.    
Η τομεακή σύνθεση της απασχόλησης στην ΑΜ-Θ, καταδεικνύει τη μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειας μας από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον οποίο απασχολείται το 30,6% των εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια κινείται στο 25%, ενώ ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, με τον κλάδο της γεωργίας-κτηνοτροφίας να παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος -μακράν των άλλων - έτσι ώστε η περιφέρεια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυρίως αγροτική.
Με βάση τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, θεωρούμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί επίσημο προηγούμενο δέσμευσης για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, γεγονός που αν δεν επαναληφθεί και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες, θα συνιστά καταφανώς μία αδικαιολόγητη έκφραση προτίμησης για κάποιους και θα εξαιρεί όλους τους υπόλοιπους.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Προτίθεσθε να καλύψετε με πόρους που θα διατεθούν, το σύνολο των ενδιαφερόμενων που θα πληρούν τα κριτήρια προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016’’» και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα συμβεί για τους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;               

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: