Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Δυσπρόσιτα όχι λόγω απόστασης αλλά λόγω εκπαιδευτικών ιδιαιτεροτήτων τα σχολεία των Σαπών


Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι η αναμοριοδότηση των σχολείων του δήμου Μαρωνείας-Σαπών προς τα κάτω, είναι ένα μεγάλο ατόπημα κα ότι με μια τέτοια απόφαση καταδικάζεται συνολικά ο τόπος.
Παράλληλα οι υπεύθυνοι οφείλουν να γνωρίζουν πως όταν πριν 20 χρόνια τα σχολεία αυτά χαρακτηρίστηκαν δυσπρόσιτα δεν χαρακτηρίστηκαν έτσι γιατί ήταν απομονωμένα σε κάποιο βουνό ή μακριά από δρόμους και δίκτυα.

Δυσπρόσιτα χαρακτηρίστηκαν γιατί οι 3 γλώσσες που μιλούσαν και μιλούν οι μαθητές σε αυτά, οι 2 θρησκείες που πιστεύουν, οι πάνω από 10 διαφορετικές κουλτούρες που κυριαρχούν και οι τουλάχιστον 3 μαθησιακές εκκινήσεις και ταχύτητες που επικρατούν, τα έκαναν μη ελκυστικά για τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα για πολλούς μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών κάτι που ωθούσε πολλές οικογένειες και μεγάλο αριθμό μαθητών να φεύγουν από αυτά πηγαίνοντας σε σχολεία γειτονικών πόλεων.
Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως διαπολιτισμικά και δυσπρόσιτα και με την ειδική μοριοδότηση που καθιερώθηκε, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και όχι λόγω αποστάσεων, δημιουργήθηκε αξιόλογο ενδιαφέρον και πλήρης επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξισορροπηθεί κάπως.
Σήμερα αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν τα εκπαιδευτικά πράγματα στις Σάπες 20 χρόνια πίσω, δεν θα πρέπει κάτι τέτοιο να το ανεχθεί ούτε να το επιτρέψει η τοπική κοινωνία, οι τοπικές αρχές, οι τοπικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί φορείς και οι απλοί πολίτες.
Όλοι μαζί και συντονισμένα θα πρέπει να κινητοποιηθούν δυναμικά για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Προσοχή έγκαιρα, αποφασιστικά και στοχευμένα για να μη συμβεί ότι συνέβη με τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ, το Ειρηνοδικείο, τον ΟΤΕ και τα διόδια στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: