Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα αρχαία που εντόπισε ο ΤΑΠ στο Αρσάκειο



Οι εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού TAP σε ορισμένα σημεία της διαδρομής οι εργάτες εντοπίζουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία, αν ο αγωγός δεν χτιζόταν, λογικά θα παρέμεναν θαμμένα στο έδαφος για πολλά-πολλά χρόνια.

Στη Ροδόπη, σύμφωνα με δημοσιεύματα εντοπίστικαν ευρήματα στο Αρσάκειο και στο Κόσμιο . Τα τελευταία βρέθηκαν στο Αρσάκειο και, συγκεκριμένα, περίπου 2 χλμ Νότια του χωριού, μόλις 3χλμ Bόρεια της Εγνατίας Οδού. Εκεί, διακρίνεται στο ομαλό έδαφος ένα μικρό και ορθογώνιο οχυρωματικό τείχος, ενισχυμένο με κυκλικούς πύργους (όνομα τοποθεσίας Kales). Η κατασκευή χρονολογείται πιθανόν στην ύστερη αρχαιότητα ή στην πρωτοβυζαντινή περίοδο. Φυσικά, ο TAP διαθέτει συνεργαζόμενους αρχαιολόγους και τηρεί μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικασία, ώστε να μην υπάρχει φθορά αλλά, αντίθετα, ανάδειξη των ευρημάτων.
Το γεγονός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθεί ο χώρος, να αξιοποιηθεί και να γίνει προσβάσιμος και επισκέψιμος.
Οι πολιοί Αρσακειότες και Αετολοφίτες που γνωρίζουν για το «Καλέ» και για την «Σταμπούλγιολου», ένα κάστρο που φιλούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού μεταξύ σημερινών οικισμών Αρσακείου και Αετολόφων.
Στα πλαίσια των ανταποδοτικών παροχών του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ένα όραμα πολλών γενεών της περιοχής για πολλές δεκαετίες.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: