Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Πιστοποιημένο Σεμινάριο Α’ Βοηθειών από την ΕΟΔ Ροδόπης




Ένα πλήρες σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου, τριάντα ένας συμπολίτες μας, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φορέα Πιστοποίησης EMP First Aid.


Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες του Συλλόγου «Περπατώ», εμπεριείχε τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (ΚΑΡΠΑ), Εξωτερικό Αυτόματο Απινιδωτή και Βασικές Γνώσεις Α’ Βοηθειών. Ήταν συνολικής διάρκειας 16 ωρών και αποτελούνταν από θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στο τέλος οι ωφελούμενοι έδωσαν τις απαραίτητες εξετάσεις πιστοποίησης.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδεύτηκαν από τον έμπειρο εκπαιδευτή Χάρη Παπαμαρκάκη, μέλος της ΕΟΔ Βόλου και σύμβουλο της ΕΟΔ Ροδόπης, με τη βοήθεια του Κώστα Τράγαλου, πρόεδρο της ΕΟΔ Βόλου -πιστοποιημένοι εκπαιδευτές και οι δύο από το συγκεκριμένο Διεθνή Φορέα- με την αμέριστη συμβολή του προέδρου της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθη Γκεβρέκη και του Αντιπροέδρου  Δημήτρη Τσολάκη.

Το σεμινάριο χαρακτηρίστηκε από επιτυχία, μια και οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έκαναν πολλές ερωτήσεις, ενώ και στο πρακτικό κομμάτι επέδειξαν ικανότητα και σοβαρότητα, εκτελώντας με ακρίβεια τα βήματα ΚΑΡΠΑ, αλλά και το χειρισμό του αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή.

Την αναγκαιότητα της γνώσης των Βασικών Πρώτων Βοηθειών από τους πολίτες επεσήμανε ο Χάρης Παπαμαρκάκης, για άλλη μια φορά. Ο εκπαιδευτής, αναφερόμενος στις στατιστικές που θέλουν κάθε 45’’ να σημειώνεται μια καρδιακή ανακοπή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε ότι στο μέσο όρο της ζωής του κάθε ανθρώπου, μία με δύο φορές θα βρεθεί σε ένα ανάλογο περιστατικό, ενώ τη μία από τις δύο, θα κληθεί να παρέχει βοήθεια σε άτομο μέσα στην οικογένειά του.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμη, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα «Πρώτες Βοήθειες», εξαιτίας της νοοτροπίας που μας χαρακτηρίζει, σχολίασε ο Εκπαιδευτής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει. «Οι Πρώτες Βοήθειες θα έπρεπε να είναι μάθημα στα σχολεία να το διδασκόμαστε από παιδιά. Είναι μια πολύ σημαντική εκπαίδευση διότι κρίνει τη ζωή και το θάνατο», υπογράμμισε.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης θα συνεχίσει τους κύκλους εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες, με σοβαρότητα και πάντα σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να γίνουν συμμέτοχοι και ικανοί να προσφέρουν τη βοήθειά τους, όποτε και εάν αυτή χρειαστεί.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: