Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Ροδόπης



Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Ροδόπης
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ακόμη μια φορά η χαλαζόπτωση στα χωριά Δύμη, Φωλιά του Δήμου Ιάσμου –Ροδόπης και Σύμβολα του Δήμου Κομοτηνής στη Π.Ε. Ροδόπης.

Πιο συγκεκριμένα στον οικισμό Δύμη, όπου η κερασοπαραγωγή αποτελεί σχεδόν την μοναδική καλλιέργεια των αγροτών της περιοχής, [μετά την σημαντική εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ] , καταστράφηκε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής των κερασιών που εκτιμάται σε πάνω από 500 τόννους, σηματοδοτώντας τεράστια απώλεια στο εισόδημα των κερασοπαραγωγών της περιοχής.
Στον οικισμό Φωλιά, όπου καλλιεργούνται κερασιές και καπνά, η κερασοπαραγωγή που εκτιμάται σε πάνω από 100 τόννους, καταστράφηκε επίσης εξολοκλήρου, με αντίστοιχες απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα
Στα Σύμβολα ζημιές προκλήθηκαν στα φυτώρια του καπνού. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών χωριών της περιοχής και μάλιστα λίγο πριν τη συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα από τη μεριά των παραγωγών το προηγούμενο διάστημα, όταν μάλιστα η καταστροφή αυτή της παραγωγής έρχεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται και από τα φορολογικά βάρη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, (ΟΓΑ,ΕΛΓΑ) και τον ΕΝΦΙΑ.
Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια  στην αναμενόμενη παραγωγή & στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δε διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην Π.Ε. Ροδόπης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών της Π.Ε.Ροδόπης;
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: