Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ερωτηματικά και ζητήματα που ανακύπτουν μετά και από την πρόσφατη πυρκαγιά στις Σάπες



Ολοσχερής καταστροφή υπέστη από πυρκαγιά, παλαιά οικία επί της κεντρικής οδού Παπαδήμα, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Σαπών.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την δεύτερη μέρα του Πάσχα, περίπου στις 9 το βράδυ και ευτυχώς έγινε έγκαιρα αντιληπτή από περίοικους και από θαμώνες παρακείμενων καταστημάτων.
Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση, με 3 οχήματα, 2 από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών και 1 από την Κομοτηνή.

Το ίδιο άμεση ήταν η παρέμβαση του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών που διέκοψε την κυκλοφορία, καθώς και της ΔΕΗ που απομόνωσε τα ηλεκτροφόρα καλώδια για την αποφυγή περαιτέρω επιπτώσεων.
Στην κατοικία διέμενε οικογένεια, με μικρά παιδιά, από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν ήταν εντός, ενώ και η συνεχόμενη βροχόπτωση απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς σε διπλανές αυλές και οικίες.
Το συγκεκριμένο γεγονός για μια ακόμη φορά αναδεικνύει ορισμένα καυτά ζητήματα, δημιουργεί ερωτηματικά και φέρνει στην επιφάνεια θέματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιοι του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου.
Ορισμένα από αυτά είναι:
-Η ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών του οποίου αποδεδειγμένα η παρουσία είναι απαραίτητη στην περιοχή.
-Η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών με προσωπικό και εξοπλισμό, αφού το ένα περιπολικό που διαθέτει το τμήμα ήταν στην πυρκαγιά, βοηθούσε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή αν συνέβαινε κάποιο περιστατικό σε άλλο σημείο, θα έπρεπε να το αφήσει ακάλυπτο;
-Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαπών και με την παρουσία ασθενοφόρου αφού οι άνδρες της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν γυναίκα από διπλανή οικία η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε διακομιδή.
Εάν χρειαζόταν άμεση μεταφορά ειδικά μικρών παιδιών τότε τι θα γινόταν;
-Η επαναλειτουργία του πυροσβεστικού οχήματος του δήμου Μαρωνείας-Σαπών το οποίο σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να δρα επικουρικά προς την πυροσβεστική.
-Η αντιμετώπιση του φαινόμενου της φτώχειας στην περιοχή, ειδικά των ευπαθών κοινωνικά ομάδων που ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς εισοδήματα και πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας.
-Η τήρηση από πλευράς όλων, των βασικών όρων ασφάλειας για να προληφθούν ή να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: