Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Προβλήματα λειτουργίας Κ.Υ. Ιάσμου με ερώτηση του ΚΚΕ στην ΒουλήΤο Κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι το ένα από τα δύο Κ.Υ. της Π.Ε. Ροδόπης και καλείται να εξυπηρετεί τους 25.000 περίπου κατοίκους της περιοχής. Στη δύναμή του ανήκουν και 8 Περιφερειακά Ιατρεία, όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων, καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική, με ανάλογες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τους τρείς (3) παιδιάτρους και τους δύο (2) παθολόγους που προβλέπονται και ανήκουν στο Κ.Υ. Ιάσμου, οι δύο (2) παιδίατροι κι ο ένας (1) παθολόγος απασχολούνται στο Γ.Ν. Κομοτηνής, με συνέπεια μόλις ένας παιδίατρος κι ένας παθολόγος να εξυπηρετούν το Κ.Υ. Ιάσμου. Ενώ από τους 13 γενικούς γιατρούς του Κ.Υ. οι τρείς εξυπηρετούν και το Γ.Ν. Κομοτηνής. 
Έπειτα από τη συνταξιοδότηση των ακτινολόγων και μικροβιολόγων, οι θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα η λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου να είναι περιστασιακή, καλυπτόμενη από ένα ακτινοπαρασκευαστή κατηγορίας Δ.Ε. με πρόσληψη ορισμένου χρόνου, με τις ακτινογραφίες να μένουν χωρίς γνωμάτευση.
Επιπλέον οι τρεις θέσεις οδοντιάτρων δεν καλύφθηκαν ποτέ.
Το Κ.Υ. Ιάσμου διαθέτει ένα ασθενοφόρο, το οποίο όμως χρησιμοποιείται από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το Κ.Υ. να μην έχει ασθενοφόρο. Η διακομιδή ασθενών γίνεται με οχήματα των ίδιων ή των οικείων τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επείγον περιστατικό. Ακόμα και σε περίπτωση που έρθει κάποιο ασθενοφόρο από την Κομοτηνή, σχεδόν πάντα έρχεται χωρίς γιατρό και η διακομιδή γίνεται με συνοδεία του συγγενικού προσώπου του ασθενούς.
Εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα και αναλώσιμα, οι ίδιοι οι ασθενείς ανα¬γκά¬ζονται πολλές φορές να αγοράζουν τα απαραίτητα (ενέσιμα, φάρμακα, γάζες κ.τ.λ.)
Τέλος, σημαντικά είναι και τα προβλήματα στις υποδομές του Κ.Υ. και των Περιφερειακών Ιατρείων του, εξαιτίας της μη έγκαιρης και σωστής συντήρησης των κτιρίων του.
Για όλα τα παραπάνω ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την ακολουθούμενη πολιτική τους έχουν οδηγήσει στην απαξίωση, υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
           Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Κ.Υ. Ιάσμου, με βάση τις διευρυμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
           Την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Ιάσμου.
           Τη χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του, με σκοπό την εξυπηρέτηση των 25.000 περίπου κατοίκων που ζητούν τις υπηρεσίες του.

 Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: