Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Οι Πρώτες Βοήθειες στην πλήρη ανάπτυξή τους, από τους έμπειρους Εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.




Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα μαθήματα πρώτων βοηθειών του βασικού σχολείου εκπαίδευσης νέων εθελοντών. Εκπαιδευτές από Κομοτηνή, Καβάλα, αλλά και από την Κεντρική Διοίκηση, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες του σχολείου να πάρουν τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες που θα τους κάνουν ικανούς να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό.


Το Σάββατο, 1 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με θέμα: Αλυσίδα Επιβίωσης, Κανόνες Ασφαλείας και Ασφαλής Προσέγγιση ενός περιστατικού από τον εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών Χάρη Παπαμαρκάκη. Ο Διασώστης αναφέρθηκε στους τρόπους, τις μεθόδους προσέγγισης και την αλληλουχία των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να είναι ασφαλής και αυτός που θα προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, αλλά ταυτόχρονα και ο τραυματίας στο οποίο πρέπει να διατηρηθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αιμίλιος Ασλάνης αναφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκτίμηση θύματος ενός ατυχήματος και ανέλυσε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας διασώστης.
Συγκεκριμένα:
-A (Airway): Διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού του ασθενούς με προστασία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
-B(Breathing): Έλεγχος αερισμού των πνευμόνων
C (Circulation): Έλεγχος κυκλοφορίας και αιμορραγίας τραυμάτων
D (Disability): Έλεγχος νευρολογικής κατάστασης
E (Exposure-Environmental Control): Έκθεση-Έλεγχος Περιβάλλοντος

Ακολούθησαν ομιλίες για την αντιμετώπιση των Αιμορραγιών από τον Χάρη Παπαμαρκάκη και την αντιμετώπιση των Εγκαυμάτων από τον Αιμίλιο Ασλάνη.

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης μέρας οι Εκπαιδευτές πέρασαν στο πρακτικό σκέλος της εκπαίδευσης. Η Πρωτοβάθμια Εκτίμηση με έμφαση στην Σταθεροποίηση της Κεφαλής του θύματος παρουσιάστηκε από τον Χάρη Παπαμαρκάκη και το μέλος της ΕΟΔ Καβάλας Γιάννη Πατρόπουλο, ενώ η ΚΑΡΠΑ παρουσιάστηκε από τον Αιμίλιο Ασλάνη και το μέλος της ΕΟΔ Καβάλας Ειρήνη Ρίζου.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Παπαμαρκάκης, με τη συνδρομή της Ειρήνης Ρίζου έδειξε τεχνικές επίδεσης των διάφορων μερών του σώματος (επιδεσμολογία) και ο Αιμίλιος Ασλάνης με τη βοήθεια του Γιάννη Πατρόπουλου έδειξε τους τρόπους αντιμετώπισης της Πνιγμονής και την θέσης ασφαλείας.
Το σεμινάριο του Σαββάτου ολοκληρώθηκε, αργά το απόγευμα, με διαλέξεις για τα Τραύματα, αλλά και την Υποθερμία-Θερμοπληξία-Αφυδάτωση.

Την Κυριακή, 2 Απριλίου, τα μαθήματα των Πρώτων Βοηθειών συνεχίστηκαν με την εξέταση σεναρίων, στα οποία κλήθηκαν να «επιχειρήσουν» οι μαθητές του βασικού σχολείου: Τραύμα, αλλά και Πνιγμονή/ΚΑΡΠΑ ήταν τα περιστατικά στα οποία εξετάστηκαν οι εν δυνάμει εθελοντές διασώστες.
Είχε προηγηθεί διάλεξη από τον Χάρη Παπαμαρκάκη για την ψυχολογία του διασώστη, αλλά και της Ομάδας -μια πολύ σημαντική παράμετρος.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με το στάδιο της Αξιολόγησης, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε γραπτές και πρακτικές εξετάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: