Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Μια ρηξικέλευθη και ανατρεπτική πρόταση, που μπορεί υπερβαίνοντας τα εμπόδια της Συνταγματικής Αναθεώρησης να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, μέσα από τη δημιουργία Μικτών Πανεπιστημίων ( δηλ. ΣΔΙΤ Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης) κατέθεσε σε Νομικό Συνέδριο στην Κύπρο ο επισκ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός Παιδείας και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Το Νομικό Συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ν.Ι. Σαρίπολου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ένωση (ΦΕΕΠΑΚ) με θέμα: "Εξελίξεις και σύγχρονοι προβληματισμοί στο Δημόσιο Δίκαιο: διάλογος Κύπρου-Ελλάδας"
Συμμετείχαν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η Εισαγγελέας Χριστοδουλίδου Ζαννέτου Λουίζα, ο αν. Καθηγητής της Νομικής του κρατικού Πανεπιστημίου Κύπρου Χατζημιχαήλ Νικήτας, ο αν. Καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Παπαχαραλάμπους και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιμάρας.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλά μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και πλήθος φοιτητών και νομικών της Μεγαλονήσου.
Η διάλεξη του Δρ.Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη για το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση επανέφερε επικαιροποιημένη και νομικά τεκμηριωμένη μια πρόταση του, που παρουσιάστηκε παλιότερα σε διεθνές συνέδριο του περιοδικού ECONOMIST στην Αθήνα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.
Η πρόταση που συζητήθηκε ιδιαίτερα, ενδεχομένως να αποτελεί μια λύση επιστροφής της Ελλάδας στη διεθνή εκπαιδευτική αγορά υπερβαίνοντας την αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα πηγή για το ΑΕΠ πιο πλούσια ακόμα και από τον τουρισμό, αξιοποιώντας το βασικό εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα μας που είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός.
Ενδιαφέρον για την πρόταση έδειξε μελετητική ομάδα του Ελληνικού ΣΕΒ που ασχολείται με έξυπνες λύσεις για την Ελληνική πραγματική Οικονομία. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται σχετική ημερίδα να διοργανωθεί και στην Κομοτηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: