Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ



Του Φραγκάκη Ζήση
 Την Β' Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή του Παραλυτικού) η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά.

  Στις Σάπες, έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του ιερατικώς προϊσταμένου του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αρχιμ. Νεκταρίου Δημητρόπουλου και σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, επιμνημόσυνος δέηση υπερ της αναπαύσεως των ψυχών των προκεκοιμημένων κληρικών που διετέλεσαν εφημέριοι κατα περιόδους στην ενορία αυτή της πόλεώς μας.
Σε εκτέλεση των ποιμαντικών του καθηκόντων ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης  Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε την Θ.Λειτουργία και τα μνημόσυνα των προαναφερθέντων κληρικών. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε ο π.Νεκτάριος ενώ διηκόνησαν ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Σταύρος και οι διάκονοι π.Χρύσανθος και π. Γρηγόριος.
Στη Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Τσάτσας Χαράλαμπος και ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Χαριτόπουλος Ντίνος εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της περιοχής, ο διοικητής του Τ. Σ. Φ. Σαπών καθώς και πλήθος κόσμου της τοπικής κοινωνίας των Σαπών.
Παρέστησαν επίσης οι συγγενείς και οι απόγονοι των εκλιπόντων κληρικών οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των προγόνων τους.
Ο κ. Παντελεήμων στον λόγο του, αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και στην σημασία της στην πορεία μας προς το Άγιο Πάσχα παραλληλίζοντάς την με την τελευταία τάξη του λυκείου, όπου όπως οι μαθητές αγωνίζονται να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, έτσι πρέπει να αγωνιζόμαστε και εμεις οι Χριστιανοί. Ευχαρίστησε δε, τις Αρχές του τόπου για την παρουσία τους, επαίνεσε τον π.Νεκτάριο και το εκκλησιαστικό .συμβούλιο για την πολύ όμορφη πρωτοβουλία τους αλλά και τον Ιεροψάλτη μας κ. Κρεμαστά Χρήστο για την συνεχή προσφορά του στο αναλόγιο του Ιερού μας ναού. Αντιφωνόντας ο π. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε η επιμνημόσυνος δέηση στην οποία έλαβε μέρος και ο πρωτοπρεσβύτερος π.Βασίλειος Κιρκινέζης ο οποίος διετέλεσε και αυτός για χρόνια εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγ. Κων/νου και Ελένης.
Τα ονόματα των κληρικών που διετέλεσαν εφημέριοι είναι τα εξής : π. Ιωαννίκιος και π. Κάλλιστος Δούρβας Ιερομόναχοι, π.Παναγιώτης Λοϊζος, π. Απόστολος Μαλλές, π. Νικόλαος Γρηγορόπουλος και π. Ευάγγελος Καραμήτρος Πρεσβύτεροι.
Στο τέλος, ως είθισται, ακολούθησε δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: