Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ευκαιρία για αξιοποίηση της γεωθερμίας στο δήμο Μαρωνείας - ΣαπώνΥπογράφηκε πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Ανάπτυξη βασικών υποδομών και εφαρμογών για την αξιοποίηση της γεωθερμίας σε αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020».

Η συγκεκριμένη δράση, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 8 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, θα ενισχύσει επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνουν παραγωγή και διάθεση ενέργειας από γεωθερμία. Η πρόσκληση απευθύνεται πρωτίστως σε Δήμους, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε άλλους φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε υποδομές και εφαρμογές στον τομέα της γεωθερμίας.
Παράλληλα, οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 4 εκ ευρώ για την υλοποίηση των πρώτων έργων γεωθερμίας στο δήμο Αλεξανδρούπολης αποσαφηνίστηκαν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στην Αθήνα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Φαλέκας, με στελέχη της κυβέρνησης.
Στην συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, τέθηκε και το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τραιανούπολη.
Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη πιλοτική επιδεικτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 3 μεγαβάτ στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου στον οικισμό Αρίστεινο ώστε στη συνέχεια αυτή η θερμική ενέργεια να χρησιμοποιηθεί και στους οικισμούς Άνθεια και Λουτρά.
Εξάλλου μια ακόμη ιδιωτική επένδυση, στον χώρο της γεωθερμίας, φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών αυτή την φορά στον δήμο Αβδήρων από τον όμιλο Ευθυμιάδη και την εταιρεία Agritex.
Πρόκειται για μία επένδυση με βάση της την δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων για αγροτική παραγωγή με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 8.000.000€, δημιουργώντας παράλληλα περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ από την άποψη των αδειοδοτήσεων, όλα αναμένονται να είναι έτοιμα στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού ώστε ο επενδυτής να προχωρήσει στην υλοποίησή της.
Όπως φαίνεται η περιφέρειά μας εισήλθε για τα καλά στον ρυθμό της γεωθερμίας.
Μήπως ήρθε η ώρα για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο και στο δήμο Μαρωνείας - Σαπών;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: