Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Άμεσες παρεμβάσεις απαιτούνται στον πεζόδρομο της οδού Λαίστης στις Σάπες



Η οδός Λαίστης όπως είναι γνωστό ήταν ιστορική αγορά της πόλης των Σαπών από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, παράλληλα μέχρι το 1940 περίπου υπήρχε εκεί ένα τμήμα της λαϊκής αγοράς των Σαπών.

Το σημείο ανακαινίστηκε, συντηρήθηκε και προσδόθηκε σε αυτό ένα παραδοσιακό στυλ κατά το έτος 1996 όπου έγιναν έργα εξωραϊσμού, αφού λειτουργούσαν εκεί περίπου 12 καταστήματα.
Σήμερα δυστυχώς μόνο δύο τρία μαγαζιά λειτουργούν στον χώρο με αποτέλεσμα να απαξιώνεται συνεχώς.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι από την έλλειψη συντηρήσεων κινδυνεύει όχι μόνο να καταστραφεί η παραδοσιακή του μορφή αλλά να μετατραπεί σε έναν εγκαταλειμμένο, παραμελημένο αντιαισθητικό χώρο, γεμάτο σκουπίδια και  φθορές.
Επιθυμία αλλά και απαίτηση όσων ζούνε, έζησαν, εργάστηκαν, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ακόμη τον πεζόδρομο, αλλά και μιάς μεγάλης μερίδας πολιτών, είναι να συντηρηθεί, να καθαριστεί, να εξωραϊστεί και πάνω απ’ όλα να αναβαθμιστεί το σημείο.
Άμεσα πρέπει να συντηρηθούν τα φυτά ιδιαίτερα τα αναρριχόμενα που κινδυνεύουν να πέσουν, τα υποστυλώματα αυτών, τα φωτιστικά, η βρύση , τα παγκάκια , τα καλαθάκια , οι ζαρντινιέρες και οι κυβόλιθοι.
Εάν δεν γίνουν τουλάχιστον αυτά και παραμείνει εγκαταλειμμένος ο χώρος θα χαθεί εντελώς άδοξα ένα κομμάτι της ιστορίας των Σαπών και θα καταστεί αντιλειτουργικό ένα τμήμα του εμπορικού ιστού της πόλης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: