Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΔΕ ΣΑΠΩΝΤα τελευταία χρόνια έχει γίνει κανόνας τα ΣΔΕ να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και συμβούλους). Οι λίγοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο της πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Ο κύριος λόγος της διαρκούς επανάληψης αυτού του φαινομένου είναι  η πάγια  "τακτική" που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια το ΥΠΕΠΘ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ,  δηλ η προκήρυξη για την πρόσληψη των ωρομισθίων  όχι απλά να μη βγαίνει έγκαιρα, αρχές καλοκαιριού, αλλά να δημοσιεύεται όταν το σχολικό έτος είναι στο μέσο του.


Κάθε χρόνο οι ωρομίσθιοι και οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται σώζουν την χρονιά με έξτρα ώρες και μεγάλη προσωπική προσπάθεια να πετύχουν ένα καλό εκπαιδευτικό έργο σε μόλις 4 μήνες.

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας παρακολουθούμε  με μεγάλη ανησυχία και έκδηλη αγανάκτηση την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του σχολείου μας,  τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια κατάσταση που οποιοσδήποτε υπεύθυνος και σκεπτόμενος άνθρωπος καταδικάζει.

Δυστυχώς οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών και συμβούλων βγήκαν μόλις στις 14 Φεβρουαρίου. Είναι απίθανο να τοποθετηθούν οι ωρομίσθιοι και οι σύμβουλοι στις θέσεις τους πριν τα τέλη Μαρτίου. Πώς είναι δυνατόν να αναπληρωθούν όλα αυτά τα μαθήματα που δεν γίνονται; Πώς θα σωθεί η χρονιά ώστε να πάρουν απολυτήριο αυτοί που τελειώνουν τα ΣΔΕ φέτος και να μην χάσουν την χρονιά αυτοί που ξεκίνησαν;

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη καθαριότητας και αναλώσιμων, είναι μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχουν αποτύχει να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά μας.
Αισθανόμαστε βαθιά την ανάγκη να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι είμαστε πολίτες ίσης εκπαιδευτικής αξίας και όχι πολίτες  δεύτερης κατηγορίας.
Για αυτό ζητάμε το εξής: Η εξέταση των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις 2 προκηρύξεις να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, πολύ γρηγορότερα από ότι στο παρελθόν, ώστε να γίνουν οι τοποθετήσεις μέχρι τις 20 Μαρτίου
Κοινή μας επιδίωξη είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κανονική λειτουργία των σχολείων και να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά χωρίς απώλεια εξαμήνου  και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΦΑΣΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων & Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας) ανακοινώνει την αποχή από τα μαθήματα όλων των εκπαιδευόμενων της χώρας στις 20,21 &  22 Φεβρουαρίου και ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε (Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας) συμπαρίσταται ολόθερμα σε αυτή την κίνηση.
Ας ελπίσουμε ότι  οι αρμόδιοι του ΥΠΕΠΘ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα κατανοήσουν  την σοβαρότητα των προβλημάτων που δημιούργησαν  και θα αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.

 ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ  ΤΟΥ  ΣΔΕ  ΣΑΠΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: