Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτηση του Ιλχάν Αμέτ για το ασθενοφόρο στις Σάπες και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας



ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα 20-12-2016
 Προς : Υπουργό Υγείας
Θέμα: Επαναφορά Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Ίδρυση και λειτουργία βάσης ΕΚΑΒ στις Σάπες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης
Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Σαπών, μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα, ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων.
Πλέον το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ της Κομοτηνής, το οποίο απέχει 29 χιλιόμετρα και έτσι και οι οδηγοί του Κέντρου απασχολούνται στο ΕΚΑΒ.

Το Κέντρο Υγείας Σαπών αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς, ένα παιδίατρο, έναν οδοντίατρο, μία μαία και δύο βοηθούς παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο και μία βοηθό στο ακτινολογικό. Τυπικά, το Κέντρο Υγείας θεωρείται πλήρες στην στελέχωση του, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμης του είναι αποσπασμένη στο νοσοκομείο της Ροδόπης. Πρόκειται για οχτώ άτομα ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού που βοηθούν το νοσοκομείο αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Σαπών με δυσάρεστες συνέπειες στις εφημερίες και στην ομαλή ροή της λειτουργίας της Μονάδας.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από την δημιουργία του Κέντρου το 1987, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλα τα μηχανήματα είτε με συνεχόμενες βλάβες είτε με συντηρήσεις που δεν πραγματοποιούνται. Τα μηχανήματα πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο Υγείας, καθώς οι βλάβες είναι συχνές και ενδεχόμενη συντήρηση καθυστερεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από σαράντα χιλιάδες περιστατικά, καλύπτοντας τον μισό νομό Ροδόπης, γεγονός που καταδεικνύει και τον φόρτο εργασίας της Μονάδας.
Πριν από ένα χρόνο με ερώτηση μας, η οποία όμως δεν απαντήθηκε ποτέ εκ μέρους σας, είχαμε καταθέσει το ομόφωνο ψήφισμα, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαχρονική συνολική υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαπών, το οποίο σήμερα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ολόκληρης της ανατολικής Ροδόπης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών ζητούσε από τον υπουργό Υγείας την άμεση  ίδρυση και λειτουργία στις Σάπες βάσης του ΕΚΑΒ, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με την επιστροφή του ασθενοφόρου, που το Κέντρο Υγείας διαθέτει και το οποίο δεν έχει έρθει ποτέ στην έδρα του.
Με το ίδιο ομόφωνο ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών ζητούσε, επίσης, την άμεση επιστροφή στο Κέντρο Υγείας Σαπών όλων εκείνων των υπαλλήλων του, που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό) αλλά και την αναπλήρωση όλων όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό.
Τέλος, απαιτείται η ενίσχυση σε διαρκή βάση όλων των δομών υγείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, τόσο των δημοτών όσο και όσων επισκέπτονται το Δήμο κατά τους θερινούς μήνες.
Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε:
Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλίες: 
Α) Για την επιστροφή του ασθενοφόρου που τόσο χρήσιμο και απαραίτητο είναι για την σωτηρία ανθρωπίνων ζωών σε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό δήμο όπως είναι ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών;
Β) Για την Ίδρυση και Λειτουργία βάσης ΕΚΑΒ στις Σάπες;
Γ) Για την επιστροφή των υπαλλήλων του Κ.Υ Σαπών που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες αλλά και την αναπλήρωση όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό; 
Δ) Για την ενίσχυση σε διαρκή βάση όλων των δομών υγείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ-Ροδόπης-Το Ποτάμι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: