Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Επιβεβλημένη αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα οδηγήσει στην αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της περιοχή.



Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, εδώ και 5 χρόνια καταγράφονται τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, με την Ελλάδα να διατηρεί ακόμη μια φορά τη θλιβερή πρωτιά και μάλιστα με την ανεργία στη χώρα μας να καταγράφει αύξηση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η περιφέρεια ΑΜ-Θράκης παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, ο νομός Ροδόπης ακόμη περισσότερο και στην περιοχή Σαπών τα ποσοστά εκτινάσσονται.

Στις Σάπες δεν είναι μόνο το φαινόμενο της ανεργίας που την πλήττει, αλλά λόγω αυτής παρατηρούνται και σημαντικά ποσοστά μετανάστευσης.
Χωριά αδειάζουν, συνοικίες ερημώνουν και οικισμοί αποδεκατίζονται πληθυσμιακά.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που ακόμη και οι ενεργές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να αφανιστούν, ενώ τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο στην πόλη και στην ευρύτερη περιφέρεια του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
Η πρόσφατη έλευση του πρωθυπουργού στην περιοχή και η παρουσία σχεδόν όλων των αρχηγών και κορυφαίων στελεχών των κομμάτων στη Θράκη θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα για την αντιμετώπιση και αντιστροφή αυτής της κατάστασης.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκαν, είδαν και βίωσαν σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση μιας ακριτικής και πολύπαθης περιοχής αποκτώντας και ιδίαν αντίληψη.
Οι τοπικοί άρχοντες όλων των βαθμίδων και όλων των θεσμικών εκπροσωπήσεων, τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά, οφείλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να πείσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας διακομματικά και υπερκομματικά να προβεί στην εκπόνηση, χρηματοδότηση και υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την περιφέρειά μας.
Στο πρόγραμμα αυτό που οπωσδήποτε θα πρέπει να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα και με εξασφαλισμένες πιστώσεις, ιδιαίτερη θέση θα πρέπει να έχουν οι πλέον προβληματικές και φθίνουσες περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης εντός της περιφέρειας ΑΜΘ, όπως ο δήμος Μαρωνείας Σαπών.
Εκεί οι τοπικές αρχές μαζί με τους φορείς οφείλουν αν παίξουν ιδιαίτερο ρόλο με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες, αναπτυξιακές προτάσεις που θα έχουν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: