Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ανάληψη καθηκόντων του νέου Αντιπεριφερειάρχη ΡοδόπηςΜε την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή αγιασμού από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνa στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» στο Διοικητήριο στην Κομοτηνή, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τη συμπαράστασή τους και δήλωσε τα εξής:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση, να σας χαιρετίζω σήμερα από το βήμα του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Η ανάληψη των καθηκόντων μου αποτελεί για μένα την κορύφωση μιας δεκαετούς μαθητείας στο σχολείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συνάμα την ύψιστη ευθύνη να προσπαθήσω και να δουλέψω με μοναδικό στόχο την πρόοδο του τόπου που με γέννησε και με ανέθρεψε.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο 20μηνο θητείας της νέας περιφερειακής αρχής με προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες να  έχουν ήδη καταγραφεί. Έχοντας διακρίνει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας μπορούμε πλέον να θέσουμε προτεραιότητες προκειμένου να αναδειχθεί η στρατηγική θέση της περιφέρειας και δη του νομού μας,  ενός όμορφου, ακριτικού , με κομβική θέση νομού , που αναδεικνύει την ομορφιά μέσα από την πολυμορφία του.
Σήμερα πιο επιτακτικά από ποτέ και χωρίς να αγνοούμε το γεγονός της ιδιαίτερης περιόδου και των ραγδαίων εξελίξεων τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικο-πολιτικών, είναι η ώρα για να τεθούν ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ αναπτυξιακοί στόχοι, να αναθεωρηθούν προτεραιότητες και να εξεταστούν οι ανάγκες του νομού.
Σημαντικοί άξονες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στους στόχους της Ροδόπης είναι :
-o ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ τομέας,
 ο οποίος αποτελεί πολιτική επιλογή  πρώτης και άμεσης προτεραιότητας ,με απώτερο στόχο να στηρίξουμε την ανάπτυξη του και κατ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος .
Η κατασκευή έργων σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλες όπως: Φράγματα και ταμιευτήρες που βοηθούν στην αξιοποίηση και οικονομία των υδάτινων πόρων, Εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής,
προώθηση της διαδικασίας των αναδασμών, Αξιοποίηση της γεωθερμίας για την δημιουργία θερμοκηπίων.   Έργα για την αξιοποίηση - εκμετάλλευση του Ορυκτού πλούτου όπως ο ζεόλιθος που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σύμφωνα με μελέτες του αριστοτέλειου πανεπιστημίου του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου και του ΙΓΜΕ.
- στον τομέα της ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ:
    η πολεοδόμηση και οριοθέτηση οικισμών με προτεραιότητα σε εκείνους που παρουσιάζουν έντονη οικιστική ανάπτυξη όπως Κόσμιο, Γρατινή, Κάλχας, κτλ, αποτελεί προτεραιότητα,     ο  καθορισμός των χρήσεων γης κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές θα  ενθαρρύνει όχι μόνο τον ντόπιο πληθυσμό να μείνει αλλά θα προσελκύσει και επενδυτές από γειτονικές περιοχές  δίνοντας ανάταση στην τοπική οικονομία.
-στον τομέα των ΥΠΟΔΟΜΩΝ:
πρέπει να ξεκινήσουμε από το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης το οποίο είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ροδόπη είναι σημείο διόδου γειτονικών χωρών.          Στόχος μας είναι και η αναβάθμιση   των   λιμανιών  να   ενταχθούν   στο   Πανελλήνιο   δίκτυο   μαρίνων  αποτελώντας έτσι χώρο φιλοξενίας μικρών ταχύπλοων και ιστιοφόρων ώστε να αναπτυχθεί ο ναυτικός τουρισμός.
-στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ :       
Ο τρόπος ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει ισχυρό κεφάλαιο ανάκαμψης  για τον τόπο μας είναι ν ’αντιμετωπιστεί   καταρχάς   συνολικά στο πλαίσιο της περιφέρειας ΑΜΘ  και   να   αντιμετωπιστεί   συνολικά   το   γεγονός   της   εισροής   των τουριστών στην περιφέρεια μας κατανοώντας πλήρως τί σημαίνει να είσαι χώρος υποδοχής. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της θέσης μας  προς το Αιγαίο. Να αποτελέσει προτεραιότητα η παραλιακή σύνδεση των τριών Νομών με την κατασκευή του δρόμου Μαρώνειας – Μάκρης,  έργο που όπως καταλαβαίνετε θα δώσει στους κατοίκους της Θράκης και τους επισκέπτες της  μία τεράστια παραλία που μέχρι σήμερα παραμένει για αυτούς άγνωστη και απροσπέλαστη. Η αξιοποίηση του φράγματος Γρατινής της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό τουριστικό προορισμό όπου μπορούν  να γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες.   Επίσης   μπορεί   να   δοθεί   ώθηση   και   στον  εκκλησιαστικό  τουρισμό, στον κυνηγητικό τουρισμό, σε  εξειδικευμένο   για   ΑΜΕΑ τουρισμό και γενικότερα σε μορφές   εναλλακτικού   τουρισμού. 
 -στον τομέα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
 αποτελεί κοινό στόχο η ανάδειξη της Θράκης ως ενεργειακού κόμβου, αξιοποιώντας την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου,  γεγονός τεράστιας σημασίας για την τοπική οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και  οικονομικότερες ενεργειακές παροχές προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον και τηρώντας τα απαιτούμενα  και  κατάλληλα    μέτρα   προστασίας.

                Οι τομείς δράσης είναι πολλοί, η πρόκληση και η ευθύνη μεγάλη και μόνο με συνεργασία , καινοτόμες ιδέες και πολλή δουλειά θα μπορέσουμε να αποδώσουμε .
Οφείλουμε όλοι μαζί – ΑΙΡΕΤΟΙ , ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- να επιδιώξουμε ένα καθεστώς ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του νομού μας. Και γι αυτό Ζητούμε την στήριξη της Περιφέρειας και της Κεντρικής διοίκησης.»
Με την παρουσία τους τίμησαν τον Αντιπεριφερειάρχη, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και Μαρωνείας – Σαπών κ. Ιωάννης Σταυρίδης,   ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχος Νικόλαος Νιζάμης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης και ο Αστυνομικός Δ/ντής Κομοτηνής Κωνσταντίνος Λούκας,  Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ξυλαγανής Ευάγγελος Κώνστας,   Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας, τέως Στρατηγός Τσαλικίδης Πέτρος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες:  Ελένη Δημούδη, Οντέρ Μουμίν, Νίκος Ευφραιμίδης η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου,  ο Ιερέας και ο Πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας, Αντιδήμαρχοι,  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νότης Χαραλαμπίδης, Γενικοί Διευθυντές και Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, Πρόεδροι και μέλη Επιμελητηρίων, Ομοσπονδιών, Συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: