Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ





Αγαπητά παιδιά,
Αγαπητοί Καθηγητές,
Αγαπητοί Γονείς,

Τη μέρα τούτη, όπως κάθε χρόνο, τελούμε την καθιερωμένη ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους. Όλοι μας, έχοντας περάσει, άλλοι πιο πρόσφατα και άλλοι παλαιότερα, από τα σχολικά θρανία, θυμόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση τη μέρα του Αγιασμού σχεδόν κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς που βιώσαμε.
Δεν πρέπει όμως να τη θεωρούμε ως μια τυπική, καθιερωμένη διαδικασία, η οποία μάς επιβάλλεται από την εκκλησιαστική και εκπαιδευτική παράδοση της χώρας μας. Πρόκειται, αντίθετα, για μια πράξη ουσιαστική, αλλά και συμβολική ταυτόχρονα. Ουσιαστική, επειδή επικαλούμαστε τη βοήθεια του Ουράνιου Πατέρα μας, ώστε να χαρίσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας την ευλογία και τη στήριξή Του για μια ειρηνική, δημιουργική και καρποφόρα χρονιά. Συμβολική και παιδευτική, συνάμα, επειδή συνηθίζουν τα παιδιά του τόπου μας από τα πρώτα τους βήματα να ξεκινούν κάθε όμορφο και ευάρεστο έργο, κάθε μέρα της ζωής τους, αιτούμενα τη βοήθεια του Κυρίου μας.
Από Θεού άρξασθαι! Μαθαίνουν να επιζητούν τον Θεό κοντά τους, συνοδοιπόρο σε κάθε τους βήμα: στην αρχή, στη διάρκεια της πορείας τους, που είναι συνήθως δύσκολη και απαιτητική, καθώς και στο τέλος της.




Γιατί μόνον έτσι μπορούν να ευοδωθούν οι ανθρώπινοι κόποι, και κυρίως, γιατί μόνον εάν η αγάπη του Θεού εμποτίζει κάθε επιλογή, απόφαση και δράση μας, μπορούμε να νιώσουμε στο τέλος πλήρεις χαράς και απόλαυσης για τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις στερήσεις που δοκιμάσαμε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας.  
            Συμβολική η μέρα τούτη και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί εσείς οι μαθητές επικαλείσθε τον πολυτιμότερο συμπαραστάτη, τον Θεό, αλλά βλέπετε, επίσης, να στέκονται δίπλα σας σημαντικοί άνθρωποι: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς σας, άνθρωποι που στελεχώνουν τις εκπαιδευτικές και διοικητικές υπηρεσίες του τόπου μας, και βεβαίως η Εκκλησία. Η παρουσία τους σήμερα δεν είναι καθόλου τυπική. Δίνει και μια υπόσχεση, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι στο πλευρό σας σε ό,τι χρειαστείτε στη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται. Ότι θα καταβάλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για τον αγώνα σας στον στίβο της μόρφωσης, καθιστώντας το Σχολείο εστία αγάπης, συνεργασίας και προκοπής. Εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και τη χρονιά αυτή θα προσπαθήσουμε να σας στηρίξουμε στις δυσκολίες σας με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Κι η βοήθειά μας θα είναι έμπρακτη και ουσιαστική, πνευματική, υλική, ηθική, εκπαιδευτική: από τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που προσφέρουμε δωρεάν στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, μέχρι τις Σχολές της Μητροπόλεως, τα Κατηχητικά Σχολεία, τις ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις μας, αλλά και τη διακριτική στήριξη του κλήρου και τη δική μου, προσωπικά, σε όσους και όσες από εσάς τη χρειαστούν.
            Εύχομαι σε όλους σας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, υγιείαν, κουράγιο και δύναμη και να σάς καταυγάζη το φώς της αληθινής γνώσεως.
Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: