Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Νέο πλήγμα για την οικονομία των Σαπών τα διόδια στη ΜέστηΜεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους του δήμου Μαρωνείας Σαπών, της επαρχίας Σαπών, αλλά και για τους κατοίκους αρκετών χωριών του νομού Έβρου, θα αποτελέσει η κατασκευή διοδίων στο ύψος της Μέστης, όπως έχει ανακοινωθεί.
Το ίδιο πρόβλημα θα προκύψει και σε πολλούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς, που εργάζονται στις Σάπες και διαμένουν στον Έβρο.

Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία διοδίων θα επιβαρύνει με ένα σημαντικό κόστος τις μετακινήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και αυτούς που κινούνται  με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το γεγονός θα αποτελέσει παράλληλα ένα ακόμη πλήγμα στις τσέπες των νοικοκυριών, των απλών πολιτών, των επαγγελματιών, αλλά και της τοπικής οικονομίας, αφού θα περιοριστούν σημαντικά οι συναλλαγές και των λόγω αυξημένων εξόδων μετακίνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός των άλλων, αποτελεί το παζάρι των Σαπών το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, της Μάκρης, της Ν. Χιλής, της Μέστης, της Αύρας, των Δικέλλων, της Ατάρνης,  των Κομάρων κτλ.
Τι θα γίνει όταν όλοι αυτοί θα έχουν να πληρώσουν 5 ευρώ επιπλέον σε μια περίοδο κρίσης;
Το ίδιο ισχύει και στις καθημερινές συναλλαγές για δεκάδες επισκέπτες από την συγκεκριμένη περιοχή που προτιμούν την τοπική αγορά των Σαπών και τις τράπεζες, λόγω ποιότητας, τιμών, εξυπηρέτησης, διευκολύνσεων κλπ.
Κάτι τέτοιο θα είναι ένα ακόμη χτύπημα για την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία που μακροπρόθεσμα θα γίνει αισθητό σε όλους τους τομείς της τοπικής ανάπτυξης.
Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς πάνω σε τρία επίπεδα:
Αρχικά για την ακύρωση της λειτουργίας των διοδίων στη Μέστη.
Ακολούθως και αν δεν επιτευχθεί το πρώτο, να κατασκευαστούν τα διόδια λίγο μετά τον κόμβο των Σαπών προς την Κομοτηνή. και τέλος σαν έσχατη λύση να εξαιρούνται από τα διόδια όσοι βγαίνουν οι μπαίνουν στον κόμβο των Σαπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: