Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Συμπεράσματα του 1ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας - ΘράκηςΈκλεισε, την Κυριακή 29.5.16, τις πύλες του το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που διοργάνωσαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και οι ΣΥ.ΦΑ. της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
407 σύνεδροι από όλη την περιφέρεια, αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας, έδωσαν το «παρών», συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, «Τα μηνύματα που έδωσε το Συνέδριο και οι προβληματισμοί που προέκυψαν, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο τότε θα μπορούμε να λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το αύριο επιτυχώς και θα σταθούμε όρθιοι και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες. Και ότι θα μπορέσουμε ν' ανοίξουμε τους ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου.»
Οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:

1) Αναλύσαμε τα νέα δεδομένα στην παρασκευή και στη δοσολογία των φαρμάκων με βάση τα νέα κριτήρια της φαρμακογονιδιωματικής. Δηλαδή την εύρεση παραλλαγών στο γονιδίωμα, ώστε να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που θα ανταποκρίνονται απόλυτα στο γονιδιακό προφίλ του κάθε ασθενή. Μπαίνουμε με λίγα λόγια στην εξατομίκευση των θεραπειών ανά ασθενή ή ανά ομάδα ασθενών.
2) Διαπιστώσαμε ότι η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα νοσεί, με δυσμενείς επιπτώσεις και στην υγεία αλλά και στα πενιχρά οικονομικά των ασθενών,
3) Αναδείξαμε τον ρόλο του φαρμακοποιού και του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αυτοθεραπεία.
4) Αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης με πιστοποίηση των φαρμακοποιών και της αναβάθμισης την παρεχόμενων υπηρεσιών μας εντός του φαρμακείου, ανταποκρινόμενοι πλήρως στον επιστημονικό μας ρόλο .
5) Αποδείξαμε πόσο μεγάλο έγκλημα είναι για τη Δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία των ασφαλιστικών ταμείων, η διάθεση φαρμάκων ελεύθερα σε άλλα σημεία πώλησης, έξω από τα φαρμακεία.
6) Αποδείξαμε τον κοινωνικό μας ρόλο με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας .
7) Θεωρήσαμε ότι ο ΠΦΣ οφείλει να ακυρώσει την απόφαση του δικού του Δ.Σ./ΠΦΣ, με την οποία στην ουσία δεν στηρίζει οικονομικώς τα Περιφερειακά Συνέδρια, καθώς και ότι οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το τελευταίο ψήφισμα των προέδρων των Φ.Σ. και ΣΥ.ΦΑ. Ανατ. Μακ. Θράκης.
8) Διατρανώσαμε την ανάγκη ενότητας του κλάδου μας και της συσπείρωσής μας γύρω από τους Φ.Σ. και τους ΣΥ.ΦΑ.
9) Δώσαμε την ευκαιρία να συνευρεθούμε στο ίδιο τραπέζι 3 χώρες, μαζί με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, προσδοκώντας την καλή συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη των συναδέλφων, αλλά καλλιεργώντας και την καλή γειτονία και τη φιλία μεταξύ των 3 λαών.
10) Και, τέλος, στείλαμε προς την Πολιτεία και προς κάθε αρμόδιο το μήνυμα ότι ο κατήφορος στη φαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να σταματήσει άμεσα, αφού σε άλλη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: