Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παρουσίαση της μουσικής έκδοσης του Κιζαριώτη Γιάννη Κ. Παγκοζίδη Τα τραγωδίας ΄κι τελείν ΄νταν,



Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος» στο Κίζαρι, παράλληλα με την γενική συνέλευση, και τις αρχαιρεσίες,  έγινε η πρώτη παρουσίαση της μουσικής έκδοσης του  Κιζαριώτη Γιάννη Κ. Παγκοζίδη Τα τραγωδίας ΄κι τελείν ΄νταν, και η οποία διανεμήθηκε δωρεάν στους συντελεστές της έκδοσης αλλά και στα μέλη του συλλόγου.
Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια από το χωριό Κίζαρι, τα οποία αποδίδουν τέσσερεις γενιές Κιζαριωτών Λυριτζήδων και Τραγωδάνων. Πρόκειται για υλικό που έχει προκύψει μετά από μακρόχρονη έρευνα ,καταγραφές ,προβληματισμό και έχει συγκροτηθεί από το αρχείο του Γιάννη Κ. Παγκοζίδη.

Αν και το Κίζαρι είναι ένας μικρός οικισμός ,οι πρόσφυγες πόντιοι που εγκαταστάθηκαν αρχές του 1926 διέθεταν ,κατά την πρώτη εγκατάσταση, έναν μεγάλο αριθμό λυράριδων και τραγουδιστών σε σχέση με τον πληθυσμό του. Μέσα από αυτή την έκδοση προβάλλονται όλα εκείνα τα μουσικοτραγουδιστικά στοιχεία των κατοίκων του χωριού ,οι οποίοι κατάγονται , οι περισσότεροι, από την ευρύτερη περιφέρεια της Τραπεζούντας .
Όλα αυτά τα χρόνια οι παλιοί και οι νέοι λυριτζήδες και τραγωδάνοι διαμόρφωσαν την νεότερη ποντιακή μουσικοτραγουδιστική παράδοση του χωριού, που έφτασε και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας ,μέσα από γλέντια-μουχαμπέτια ,αλλά και δράσεις που οργανώνει ο τοπικός σύλλογος με τις εκάστοτε διοικήσεις και τα μέλη του.
Με την έκδοση αυτή θα θυμηθούν οι παλαιότεροι και θα μάθουν οι νεότεροι. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις νεότερες γενιές και θα αναθερμανθεί  το ενδιαφέρον τους για την ποντιακή μουσικοτραγουδιστική παράδοση ,μαζί και με άλλα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού κι έτσι να διατηρηθεί και συνεχισθεί αυτή η μεγάλη παράδοση του Μικρασιατικού ποντιακού Ελληνισμού.
Η εν λόγω έκδοση ,όπως και η οργάνωση της εκδήλωσης το καλοκαίρι στο χωριό ,καθώς και η προμήθεια μικρού ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το σύλλογο Κιζαριωτών, συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LEADER ,μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης.
Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο πλατύ κοινό, θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 7μ.μ  στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης στην Κομοτηνή(Φιλίππου 31,δίπλα στο 3ο Λύκειο).
Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από τις εισηγήσεις των παρακάτω ομιλητών:


        -Στυλιανός (Τέλης) Κελεσίδης, δημοσιογράφος:
 4 συν 2 εικόνες από το Κίζαρι

        -Νικόλαος Μπεϊλεκτσίδης ,συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συλλέκτης ελληνικής
         μουσικής δισκογραφίας:
Η ποντιακή δισκογραφία από το 1933 μέχρι σήμερα

        -Γιάννης Κ. Παγκοζίδης ,ειδικός ερευνητής ,λαϊκός οργανοπαίκτης:
Από την Τραπεζούντα στο Κίζαρι Τα τραγωδίας ΄κι τελείν ΄νταν

Κατόπιν θα αποδοθούν ποντιακά τραγούδια και σκοποί από Κιζαριώτες λυριτζήδες και τραγωδάνους. 
Η εκδήλωση θα κλείσει με ποντιακό γλέντι - μουχαμπέτ και τα σχετικά κεράσματα.
Είσοδος ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια: