Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Συναντήσεις της Βούλας ΕλευθεριάδουΣυνάντηση με τον πρόεδρο κ  Ανέστη Βαφειάδη και τα  μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών  Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης καθώς και  με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου είχε η Βούλα Ελευθεριάδου υπό την ιδιότητα της ως μέλος του τομέα Μακεδονίας-Θράκης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων του νομού θέματα που άπτονται των πολιτικών της κεντρικής Κυβέρνησης  αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην τοπική επιχειρηματική πραγματικότητα που είναι και το βασικό ζητούμενο για την ευημερία της περιοχής.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον ζωοδότη της ελληνικής οικονομίας και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φορολόγησης και της απασχόλησης παρόλα αυτά αντί να έχουν την συμπαράσταση της κρατικής μηχανής αντιμετωπίζουν  όχι μόνο πολλαπλά προβλήματα αλλά και την αδιαφορία της σε καίρια ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.
Ως άμεσος στόχος τέθηκε εκτεταμένα η δυνατότητα προσέλκυσης του κύματος τουριστών που εισέρχονται από τα βόρεια  σύνορα μας και κατευθύνονται κατά μεγάλη πλειοψηφία σε γειτονικούς νομούς κυρίως  λόγω της απουσίας μας από τη γειτονική χώρα όσον αφορά τη διαφήμιση της Ροδόπης.

Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε η έλλειψη οδικής  σήμανσης επί του κάθετου άξονα, θέμα το οποίο τόνισαν ουκ ολίγες φορές  οι επαγγελματικές οργανώσεις  σε όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς όμως προς το παρόν να δουν υλοποίηση των προτάσεων τους. Διατυπώθηκε επίσης πως η περιοχή μας διαθέτει τουριστικό αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε.
Από την άλλη μεριά , τονίστηκε από τους εκπροσώπους των σωματείων  πως  το παραεμπόριο και η παραοικονομία μαστίζουν τις νόμιμες επιχειρήσεις και «μαζεύουν» το ήδη λιγοστό χρήμα που υπάρχει στην περιοχή και σ αυτό το πρόβλημα πρέπει να επικεντρωθούν  όλοι οι αρμόδιοι φορείς
Για πραγματική στάση εμπορίου έκανε λόγο  η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  κα Κική Κωνσταντινιδου λόγω της παντελής έλλειψης ρευστού από την αγορά  και αδυναμίας των καταστηματαρχών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η κ Ελευθεριαδου διατύπωσε την πεποίθηση της πως η περιοχή μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης με κάποιες κινήσεις, αρχικά άμεσα πραγματοποιήσιμες, αλλά και να τεθεί σταδιακά η βάση για ευρύτερο σχεδιασμό. Η εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης αλλά και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς η άμεση δράση αποκατάστασης  της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και μουσεία, η ανάδειξη και η ενίσχυση των τοπικών μας προϊόντων είναι από τα θέματα που πρέπει άμεσα και αναδειχθούν και να δρομολογηθούν.
Κοινή διαπίστωση ήταν πως τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν προσφέρουν πλέον τίποτε ,αλλά  παρά τη γενικότερη δυσπιστία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα  ήρθε η ώρα των πράξεων για την περιοχή.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: