Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Πρωτοπορούν οι Σάπες



Καφές στην αναμονή, ψωμί στην αναμονή, ακόμη και γιατρός στην αναμονή αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα από τα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
Αιτία φυσικά αυτής της κατάστασης είναι η μεγάλη οικονομική κρίση, οι καλές προθέσεις των επαγγελματιών και οι κοινωνικές ευαισθησίες πολλών συνανθρώπων μας που μπορούν για λίγο ακόμη.
Οι αξιέπαινες και αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε αυτές πρωτοβουλίες, αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας αφού όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά της καθημερινότητάς τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι αυτές οι ενέργειες, αυτές οι προσφορές, αυτή η ένδειξη αλληλεγγύης, στην επαρχία μας, στις Σάπες και στην ευρύτερη περιοχή εμφανίστηκαν έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Εμφανίστηκαν και εφαρμόζονται αφού η περιοχή Σαπών είναι από της φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και διαβιεί σε αυτές μεγάλος αριθμός ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Πολλοί συμπολίτες λοιπόν έχουν αναλάβει και πληρώνουν εδώ και καιρό τον καφέ, το ψωμί, το σάντουιτς, τα σχολικά είδη πολλών συνανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.
Πολλοί γιατροί, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, καφετζήδες, κρεοπώλες, και άλλοι επαγγελματίες της επαρχίας μας προσφέρουν συχνά δωρεάν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη.
Πρωτοπορούν λοιπόν οι Σάπες εδώ και καιρό, αθόρυβα και διακριτικά και στον τομέα αυτό, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς προβολή, χωρίς πολλές φορές να το ξέρει ούτε και ο διπλανός τους.
Πρωτοπορούν γιατί οι κάτοικοι αυτού του τόπου έτσι έμαθαν, έτσι γαλουχήθηκαν, έτσι έζησαν και γιατί έχουν ευαισθησίες και αλτρουιστικά αισθήματα.
Πρωτοπορούν γιατί έτσι δημιουργούν αναχώματα και άμυνες στην τοπική κοινωνία προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική της συνοχή και το κοινωνικό της πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: